Reduceri!

Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri

15,00lei

Availability: În stoc

În anul 1944, tânărul de 30 de ani, Ștefan Pascu (n.1914 – d.1998), absolvent al Facultății de Litere și Filozofie a Universității de la Cluj, a publicat prima sa lucrare: „Istoria Transilvaniei”. Această lucrare a fost ulterior crezul viitorului academician, în decursul timpului cercetând și scriind numeroase tomuri despre istoria Transilvaniei și a personalităților marcante ale Ardealului, culminând cu excepționala lucrare,  unică în felul ei: „Voievodatul Transilvaniei”.

Interesant este faptul că, la vremea scrierii lucrării “Istoria Transilvaniei”, Ștefan Pascu a fost fascinat de o fabuloasă personalitate a istoriei Țării Românești: Petru Cercel. 

Având acces la Biblioteca Vaticanului pentru cercetarea izvoarelor privind istoria Transilvaniei, Ștefan Pascu a descoperit și o lucrare a genovezului Franco Sivori: “Memoriale delle cose occorse a me Franco Sivori del Signor Benedetto doppo della mia partenza din Genova l’anno 1581 per andare in Vallachia”.  Facem specificația că Franco Sivori a fost prietenul și secretarul lui Petru Cercel.

Ștefan Pascu, sedus de informațiile din “memorialul” lui Franco Sivori, dar și de personalitatea lui Petru Cercel, avea să-și găsească timpul pentru a scrie, în același timp cu “Istoria Transilvaniei”, și o “monografie contemporană asupra lui Petru Cercel și a Țării Românești”.

Provocarea mai mare pentru Ștefan Pascu a fost și faptul că Petru Cercel a fost frate vitreg cu Mihai Viteazul, personalitate despre care, peste 30 de ani, îi va consacra un studiu amănunțit.

De la Ștefan Pascu, atingător de Petru Cercel, până în zilele de azi nici un istoric sau cercetător nu a găsit momentul pentru a redeschide “dosarul”, “Frumosului Principe Cercel”, cum minunat îl etichetează într-un roman istoric, poetul și scriitorul Radu Boureanu.

Meritul “redeschiderii dosarului” lui Petru Cercel îi revine cercetătorului Cristian Moșneanu. Acest lucru s-a petrecut ȋn cadrul unui simpozion istoric iniţiat de mine care a avut loc la Căciulata, judeţul Vâlcea, la începutul lunii iunie a  anului 2014.

Interesant este faptul că nici unul dintre noi, nu am realizat, la acea dată, în timpul discuțiilor purtate  că trecuseră 70 de ani de la “monografia” lui Ștefan Pascu.

Cristian Moșneanu, la aceeași vârstă, 30 de ani, ca și Ștefan Pascu, s-a aplecat timp de 3 ani asupra studierii și cercetării tuturor documentelor și izvoarelor, pentru a redescoperi “cine a fost Petru Cercel”.

Insistența lui nu a fost deșartă, reușind, în baza informațiilor avute și cele nou cercetate să ne transmită o istorie fabuloasă a unui “Principe” cu o viață de aventurier, plecat dintr-o provincie săracă a Balcanilor, ajuns la curtea Regilor Franței, trecut prin intrigile haremului turcesc, iubitor de femei și implicat în aranjamentele acestora, preferat al principilor europeni, dar desconsiderat de clasa conservatoare a boierilor munteni din Țara Românească.

Ceea ce foarte puțini dintre cititorii noștri știu, este faptul că Petru Cercel a mutat capitala Țării Românești la Târgoviștea lui Vlad Țepeş, reconstruind-o pe principii europene ale acelui timp.

Nu intrăm în subiectul cărții lui Cristian Moșneanu, voi lăsa cititorului onoarea de o a citi și analiza, și a emite opinii, pentru ca părerile noastre să nu fie partizane cu autorul.

Vom specifica doar că pierderea scaunului Țării Românești de către Petru Cercel, așa cum bine precizează autorul lucrării, nu a fost din cauza boierilor Țării Românești, cum s-a ȋntâmplat fără excepţie, cu înaintaşii lui, ci femeilor.

Osanale lui Cristian Moșneanu pentru curajul pe care l-a avut să analizeze substraturile unei perioade istorice “problemă” a Țării Românești, dar mai ales pentru abordarea unei personalități atât de enigmatice ca Petru Cercel.

În încheiere, atingător la cele scrise mai sus, nu ne rămâne decât să-l felicităm pe autorul – şi prietenul nostru – Cristian Moșneanu pentru demersul realizat şi să-i dorim să aibă curajul aprofundării pe viitor şi a altor teme, la fel de ambiţioase şi de acelaşi interes, fiind pe deplin convinşi  de  succesul său, de pe  acum deja materializat.

Felicitări încă odată!

Cornel Bîrsan

01.03.2017

Bistrița, România

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri”

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!