expozitie

Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală

Expoziția tematică „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală” se poate vizita la Palatul Suțu numai până la data de 30 noiembrie 2024!
Proiectul muzeal reflectă o îmbinare a datelor istorice, cartografice și documentare, ajutate de arheologie. Obiectele alese pentru expunere, cea mai mare parte fiind descoperiri arheologice, au rolul de a introduce vizitatorul în contextul epocii feudale.
De asemenea, expunerea noastră oferă vizitatorilor ocazia să afle date noi despre istoria acestor fortificații și semnificația lor în epoca medievală, dar și despre rolul pe care aceste centre politice le-au avut în dezvoltarea viitoarelor centre urbane de astăzi.
Scurtele narațiuni creionate sintetic pe panouri au ca subiect istoria monumentelor Curților medievale de la București și Târgoviște, cu provocările prin care ruinele sau edificiile au trecut sau încă mai trec.
În ambele cazuri, curțile domnești sau palatele reprezintă epicentrul dezvoltării urbane și polul care atrage și oferă stabilitate. Expoziția noastră oferă un crâmpei din evoluția și dinamica celor două capitale.
Sursa foto si text: Citeste mai mult

Muzeul Național de Istorie a României participă la expoziția internațională „First Kings of Europe”

Muzeul Național de Istorie a României participă la expoziția internațională „First Kings of Europe” ce se va deschide la Field Museum of Natural History din Chicago, SUA

Muzeul Național de Istorie a României este onorat să anunțe vernisajul expoziției internaționale First Kings of Europe, un eveniment cultural desfășurat la Chicago, în cadrul prestigiosului Field Museum of Natural History. Expoziția va fi deschisă aici în perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Expoziția internațională First Kings of Europe este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, inițiat în urmă cu șase ani sub coordonarea Field Museum și este prezentată în trei destinații – SUA (New York, Chicago) și Canada (Gatineau). Acesta reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale. Această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria. Citeste mai mult

„Ritual si memorie, Balcanii stravechi si dincolo de ei” expozitie de istorie la Institutul pentru Studiul Lumii Antice din cadrul NYU (ISAW)

Putine muzee de istorie din SUA expun arta si cultura neolitica. Si mai putine au in colectiile lor permanente sau temporare piese din patrimoniul civilizatiei antice sud-est europene. La NY, Institutul pentru Studiul Lumii Antice din cadrul NYU (ISAW), in colaborare cu Field Museum din Chicago si proiectul First Kings of Europe, prezinta o expozitie unica, accesibila publicului newyork-ez intre 21 septembrie 2022 si 19 februarie 2023. Intitulata “Ritual si memorie: Balcanii stravechi si dincolo de ei”, expozitia include contributii din 11 tari (printre care Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croatia) si prezinta peste 200 de piese de o mare diversitate estetica si functionala: figurine si statuete din ceramica, modele arhitecturale din teracota in miniatura, vase diverse, sabii, topoare, pumnale, altare, bijuterii din aur si chihlimbar, dintr-o regiune care se intinde de la Muntii Balcani pana in Bazinul Carpatic. In cele doua sali ale expozitiei se afla obiecte din perioada neolitica (cu o vechime de 8000 de ani), piese apartinand Epocii Fierului (cu o vechime de 2500 de ani) si artefacte mai recente. Expozitia aduce piese rar prezentate in circuitul mondial al muzeelor. In majoritate, obiectele expuse au valoare ritualica si au fost probabil folosite in festivitati si funeralii. Participarea a 18 institutii de profil ofera o oportunitate unica de a explora aspecte relevante despre existenta acestor civilizatii de mult apuse, despre care se cunoaste atat de putin. Muzeul de Istorie al Romaniei este principala institutie romaneasca participanta. Piesele rare si putin familiare publicului american includ coiful de argint aurit de la Peretu, bijuteriile si obiectele din aur de la Sarasau sau carul in miniatura din bronz si fier de la Bujoru. Intre artefactele expozitiei se numara si cele 13 bratari de aur de la Oradea (1300-1200 iHr) aflate in colectia Muzeului de Istorie de la Budapesta si vasul zoomorfic din ceramica de la Carna (1600-1300 iHr) din colectia Muzeului Olteniei, Craiova. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!