constantin cel mare

Când a început să fie sărbătorit Crăciunul și când a devenit acesta principala sărbătoare creștină? S-a născut Isus Hristos pe 25 decembrie?

Într-o listă veche a episcopilor romani, întocmită în anul 354 d.Hr., aceste cuvinte apar pentru anul 336 d.Hr.: „25 decembrie: natus Christus in Betleem Judeae – 25 decembrie, Hristos născut în Betleem, Iudeea”. Această zi, 25 decembrie 336, este prima celebrare consemnată a Crăciunului, potrivit site-ului www.christianity.com.

Primul Crăciun a fost celebrat la Roma, capitala Imperiului Roman, în penultimul an al domniei Împăratului Constantin cel Mare, cel care a avut o contribuție decisivă la triumful creștinismului asupra păgânismului până atunci dominant. Constantin a început să fie un adept al creștinismului după victoria împotriva rivalilor săi de la Ponte Milvio (aflat într-o suburbie a Romei) pe 28 octombrie 312, a acordat statut de egalitate cu celelalte religii creștinismului prin Edictul de la Milano din februarie 313 și a jucat un rol crucial la Conciliul de la Nicea din 325 în care episcopii creștini au adoptat dualitatea naturii lui Isus – divină și umană.

În primii 300 de ani ai erei creștine, zilele de naștere nu au primit prea multă atenție – nici măcar nașterea lui Hristos. Ziua în care un sfânt murea era considerată mai importantă decât nașterea sa, deoarece îl introducea în împărăția cerurilor. Botezul lui Hristos a primit mai multă atenție decât ziua sa de naștere în sărbătoarea Epifaniei – Bobotează, din 6 ianuarie. Citeste mai mult

Bătălia de la Podul Milvius: Schimbarea Constantiniană și Ascensiunea Creștinismului

La 28 octombrie 312 d.Hr., Roma a fost martora unui moment definitoriu în care doi împărați romani rivali, Constantin și Maxențiu, s-au confruntat la Podul Milvian. Această bătălie aparent obișnuită avea să aibă consecințe profunde.

Într-o perioadă marcată de haos, sistemul de guvernare al împăratului Dioclețian a adus puțină ordine în Imperiul Roman. Cu toate acestea, odată cu abdicarea sa în 305, a izbucnit o luptă pentru putere.

Constantin, un general strălucit, a decis să lase competitorii din Est să lupte pentru suprematie, în timp ce și-a concentrat forțele spre Roma. În 312, el s-a confruntat cu Maxențiu în Italia. Citeste mai mult

Date noi despre podul lui Constantin cel Mare dintre Oescus și Sucidava

Noi date despre unul dintre cele mai lungi poduri ale antichității, podul peste Dunăre ridicat de împăratul Constantin cel Mare între Oescus (Ghighen, Bulgaria) și Sucidava (Celei, Corabia), au fost publicate recent într-un amplu studiu interdisciplinar.

În cadrul cercetării, au fost identificate inițial 27 de posibile urme (piloni) ale Podului lui Constantin cel Mareridicat între Oescus și Sucidava și, ulterior, încă 7 anomalii (piloni) datorate podului constantinian, pe o lungime de cca 210 m. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!