buridava dacica

Date noi despre necropola dacică de la Ocnița-Buridava| Conferințele DACICA

Cercetările arheologice din situl dacic de la Ocnița, antica Buridava, au fost dublate recent de o serie de analize antropologice, pluridisciplinare, ale resturilor cinerare descoperite în acest sit. Rezultatele aduc noutăți importante și argumente incontestabile că la Ocnița a existat o mare necropolă dacică, cu morminte bogate.
Webinarul vine în completarea celui susținut în februarie 2022, a cărui înregistrare se poate vedea mai jos.
Conf. dr. Constantin Augustus Bărbulescu este arheolog expert și decan al Facultății de Istorie a Universității din Pitești. Domeniul său de cercetare îl reprezintă civilizația geto-dacică în perioada clasică.
În perioada 2012-2015 a desfășurat cercetări arheologice preventive în așezarea civilă dacică și așezarea romană de la Ocnele Mari, iar din 2016 a redeschis cercetările arheologice sistematice la Buridava dacică, pe care le coordonează.
Webinarul se va desfășura pe plaforma Zoom, marți, 28 martie 2023, de la ora 19.
Participarea este gratuită.
Link pentru înscriere:  Citeste mai mult

Basileos Thiamarkos Epoiei – „Regele Thiamarcos a facut” – inscriptia de la Buridava dacica

Inscriptia de la Buridava: Basileos Thiamarkos Epoiei – „Regele Thiamarcos a facut”

Sursa: captura PDF – Buridava dacica
Sursa: captura PDF – Buridava dacica
Volumul de faţă deschide seria publicării monografice a bogatului material arheologic de la. Ocniţa, jud. Vîlcea. El reprezintă o primă adunare la un loc a datelor documentare pe care le socotim necesare pentru sintezele viitoare, cit şi pentru studii de detalii privind stratigrafia, tipologia elementelor de cultură, cronologia şi conţinutul civilizaţiei geto-dacilor. In viitoarele volume vom prezenta aşezarea civilă, Cetatea 1 şi necropola. „Buridava dacică” vine, de asemenea, în întimpinarea sărbătoririi la Rîmnicu Vîlcea a 2000 ani de la prima atestare documentară a centrului economic şi politic al dacilor buridavensi menţionaţi de izvoarele antice. In cadrul acestei formaţiuni social-politice, – care a atins cea mai mare dezvoltare în epoca lui Burebista -, a intrat şi teritoriul actualului municipiu Rîmnicu Vîlcea, unde se aflau două puncte fortificate geto-dace, cel de pe Capela şi cel de la Cetăţuia, în jurul cărora se gaseau aşezări civile prospere, la temelia cărora stăteau cele tracice din mileniul II şi I î.e.n.   Mai jos gasesti cartea in format PDF:  
error: Continutul este protejat!