![nemira.ro nemira.ro](https://img.2performant.com/system/paperclip/banner_pictures/pics/252597/original/252597.jpg)
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu ocazia Zilei Internaționale a Maimuței, la Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr.1 bis, între orele 10.15 – 12.00, va avea loc Workshop-ul educațional ”Maimuțele și prietenii lor: Aventuri la muzeu”, organizat în colaborare cu Asociația CARUM.
La workshop pot participa copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani, în limita a 30 de locuri, pe baza înscrierii și achitării unei taxe de 14 lei la Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării”, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
Prezentăm oferta organizatorilor:
”Ce vom face în cadrul atelierului:
Vizită ghidată: Expoziția temporară „În oglinda timpului: La pas prin evoluția primatelor”
Expoziția spune o poveste veche de milioane de ani și invită publicul într-o nouă călătorie fascinantă prin istoria vieții pe Pământ, prin care se poate descoperi evoluția și diversitatea primatelor (maimuțe antropoide), complexitatea relațiilor dintre ele, dar și cu mediul lor de viață.
„Expoziția poate fi considerată o fereastră către o eră străveche, prin care veți avea ocazia să explorați vestigiile unui trecut ce ne definește prezentul”.
Proiectul expozițional, realizat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” București și Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, aduce în atenția publicului piese zoologice de o valoare științifică și estetică deosebită: specii de primate (lemurieni, babuini, gibon, urangutan, cimpanzeu), specii de prădători ai acestora (hienă, ghepard, leopard), cranii, schelete, alături de urme ale culturii materiale umane preistorice descoperite în situri arheologice, precum unelte din piatră, silex, resturi vegetale și animale. Prezentarea acestora este întregită de o dioramă intitulată „Întâlnirea”, o scenă imaginară din istoria nebuloasă a speciei noastre, mai exact, întâlnirea dintre Homo sapiens și Homo neanderthalensis, ale căror relații, în lumina ultimelor descoperiri arheologice, au fost mai amiabile decât s-a crezut.
Activitate practică
Se va continua activitatea de învățare cu partea practică în Sala Didactică a muzeului. Aici copiii vor completa fișe de lucru, vor confecționa semne de carte și câte o jucărie din materiale reciclabile, respectiv Maimuțica Tamba, vor asculta cântece despre maimuțe și vor crea propria poveste. Tot aici vor experimenta Dansul Maimuțelor (activitate de mișcare în care copiii comunică prin sunete și dansează).
„Aceste activități stimulează gândirea creativă și ajută copiii să înțeleagă mai bine modul în care speciile se adaptează mediului lor. Atelierul oferă un cadru educativ relaxat și accesibil, unde curiozitatea este încurajată prin experiențe practice.””
Originile Zilei Maimuței sunt la fel de jucăușe ca subiectul său. În anul 2000, studenții de la Universitatea de Stat din Michigan, Casey Sorrow și Eric Millikin, au mâzgălit „Ziua maimuței” pe calendarul unui prieten ca o glumă. Nu știau ei că această glumă simplă va evolua într-o sărbătoare internațională. Ideea a câștigat rapid popularitate, Sorrow și Millikin încorporând-o în lucrările lor de artă și benzi desenate online. Pe măsură ce s-a răspândit vestea, Ziua Maimuței a căpătat o viață proprie, oscilând din campus în campus și, în cele din urmă, peste granițe.
Semnificația zilei maimuțelor. În timp ce originile Zilei Maimuței pot avea rădăcini în umor, semnificația sa a crescut cu mult dincolo de o simplă glumă. Astăzi, această celebrare anuală servește ca o platformă puternică pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la conservarea și bunăstarea primatelor. Dr. Jane Goodall, primatolog și antropolog renumit, subliniază importanța unor astfel de inițiative: „Fiecare individ contează. Fiecare individ are un rol de jucat. Fiecare individ face diferența.” Ziua Maimuței întruchipează acest etos, încurajând oamenii din întreaga lume să ia în considerare situația rudelor noastre simiene și să ia măsuri pentru a le proteja.
Sursa: https://www.journee-mondiale.com/en/day/celebrate-monkey-day-on-december-14-learn-how-to-protect-our-primate-cousins/
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris