Petru Dimitrie Cercel. Gentilomul valah care a fermecat Europa

Titlul este disponibil cu precomanda. Livrarea se va face incepand cu data de 12 decembrie 2024.

Petru Dimitrie Cercel (1545-1590), fratele mai mare al lui Mihai Viteazul, ne apare in lumina surselor vremii ca o figura remarcabila, in care se impletesc armonios nobletea sangelui, o educatie rafinata si o carisma captivanta. Descendent al ilustrei dinastii a Basarabilor, ramura Draculestilor, Petru Voda Cercel a domnit in Tara Romaneasca intre anii 1583 si 1585, lasand o amprenta durabila asupra epocii sale nu doar ca mostenitor al unei traditii legendare, ci si ca un veritabil reformator cultural si diplomatic.
 
Nascut intr-o perioada de profunde tulburari politice, Petru Dimitrie Cercel s-a detasat de ceilalti pretendenti la tron printr-o combinatie rara de calitati personale si intelectuale. Renumit pentru frumusetea sa fizica si pentru darul de a fermeca prin cuvant, asa cum ne marturiseste Alexandru Vlahuta, Petru Cercel se impune ca o figura plina de farmec si substanta.
 
Poet si autor de lucrari istorice, stapanind douasprezece limbi straine si avand o cultura vasta, Petru Dimitrie Cercel era o prezenta neobisnuita pentru un domnitor al vremii. Preocuparile sale pentru arta, literatura si diplomatie il situeaza printre cei mai ilustrati exponenti ai Renasterii romanesti, aducand un plus de eleganta si rafinament vietii politice si culturale a Tarii Romanesti. Studiile sale aprofundate si educatia aleasa i-au permis sa cultive relatii internationale de prestigiu, fiind apreciat la curtile regale ale Europei.
 
La curtea lui Henric al III-lea al Frantei, Petru Cercel dialoga de la egal la egal cu cele mai erudite figuri ale vremii, precum Pierre de Ronsard, Ariosto sau Desportes. Papa Sixtus al V-lea (1585-1590), discutand cu cardinalii, spunea despre Petru Dimitrie Cercel ca, desi a cunoscut multi oameni, niciunul nu i-a parut mai invatat in toate tainele lumii decat acest print.
  Sursa: libris.ro



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!