Câmpia din apropierea Ploieștiului este un veritabil tezaur arheologic, bogat în tumuli – movile funerare de mari dimensiuni ridicate de comunitățile umane începând cu Epoca Bronzului. Acestea sunt concentrate în zona delimitată de râurile Prahova și Telejen și includ localitățile Ariceștii Rahtivani, Băicoi, Blejoi, Florești și Ploiești. Peste 350 de tumuli au fost identificați în această regiune, iar cercetările arheologice au relevat faptul că aceste monumente funerare au fost folosite pentru îngroparea celor decedați, conform unor ritualuri specifice acelei perioade.
Deși aceste monumente au o valoare culturală inestimabilă, ele se află acum în pericol din cauza expansiunii investițiilor industriale și imobiliare, balastierelor și a planurilor de instalare a centralelor fotovoltaice. În acest context, arheologii au intervenit pentru a salva patrimoniul, iar muzeul din Ploiești a realizat, în ultimii ani, săpături arheologice pe mai mult de 40 de tumuli funerari.
În mai 2024, o echipă de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, condusă de Alin Frînculeasa, a efectuat săpături în Ariceștii Rahtivani, una dintre cele mai bogate localități în tumuli. Aici, a fost descoperit un mormânt din Epoca Bronzului, datând din prima jumătate a mileniului al III-lea î.Hr., aparținând culturii Lamnaia. Aceasta a fost una dintre numeroasele descoperiri din această zonă, care a devenit renumită atât în cercurile științifice din România, cât și din Occident.
Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris