Negocierile cu Dacii: O inscripție datată din anii 212-217 d.Hr. despre Marcus Ulpius Celerinus

libris.ro

În perioada Daciei romane, relațiile dintre Imperiul Roman și triburile dacice au fost complexe, caracterizate atât de conflicte, cât și momente de pace. Un exemplu semnificativ al acestor interacțiuni este cazul lui Marcus Ulpius Celerinus, un interpret roman care a jucat un rol important în negocierile cu dacii în timpul domniei împăratului Septimius Severus. Articolul „Negotiating with the Dacians. The Case of M. Ulpius Celerinus, interpres Dacorum” analizează viața și cariera acestui personaj, oferind o perspectivă asupra importanței interpreților în relațiile diplomatice ale Romei.


Celerinus, care a murit la vârsta de 35 de ani, era un salariarius și un primoscrinius al Prefectului Gărzii Pretoriene. În această calitate, el nu doar că îndeplinea sarcini administrative, dar avea și rolul de interpret al limbii dacice. O inscripție importantă, descoperită în așezarea romană Brigetio, situată în provincia Pannonia Inferior (astăzi Szöny, în districtul Komárom, Ungaria), menționează numele său și detalii despre funcțiile sale. Această inscripție, datată între anii 212-217 d.Hr., subliniază loialitatea sa față de împăratul Caracalla, evidențiind astfel contextul politic al vremii.

M(arco) Ulp(io) q(uondam) Romano mil(iti) / praet(oriano) et primoscr/inio praef/(ectorum praetorio) / qui vi/xit annos XXXV / M(arcus) Ulp(ius) Cele/rinus sal(ariarius) / leg(ionis) (primae) ad(iutricis) / p(iae) f(idelis) interprex (sic!) / Dacorum vivus sibi / et filio suo s(upra) s(cripto) carissimo / f(aciendum) c(uravit)

Sursa: Negotiating with the Dacians. The Case of M. Ulpius Celerinus, interpres Dacorum

Traducere:

„Pentru Marcus Ulpius, fost soldat (militar) al Gardiei Pretoriene și primoscrinius al prefectului Gărzii Pretoriene, care a trăit 35 de ani. Marcus Ulpius Celerinus, salariarius fidel al legiunii I Adiutrix, interpret al dacilor, în viață, pentru sine și pentru fiul său, care este menționat mai sus, a dispus să fie făcut (acest monument).”

Un aspect interesant al analizei este modul în care autorul folosește dovezi epigrafice pentru a susține afirmațiile despre Celerinus. Inscripțiile menționează nu doar numele său, ci și detalii despre funcțiile și statutul său în cadrul armatei romane. Aceste informații ajută la conturarea unei imagini mai clare a vieții sale și a rolului său în contextul mai larg al relațiilor romano-dacice. De asemenea, se discută despre posibila origine dacică a lui Celerinus, ceea ce ar putea explica cunoștințele sale lingvistice și abilitatea de a media între cele două culturi. În ceea ce privește funcțiile sale, termenul „salariarius” se referă la un soldat sau un membru al personalului militar care era plătit pentru serviciile sale, având un statut special în cadrul armatei. Acești indivizi erau adesea angajați pentru sarcini specifice și beneficiau de un salariu anual care acoperea și cheltuielile personale. Pe de altă parte, „primoscrinius” era o funcție de rang înalt în cadrul Gărzii Pretoriene, responsabilă cu administrarea și organizarea personalului. Această poziție implica nu doar abilități administrative, ci și o mare încredere din partea superiorilor, ceea ce subliniază importanța lui Celerinus în structura militară romană.

Articolul explorează, de asemenea, impactul pe care l-a avut Celerinus asupra relațiilor diplomatice dintre romani și daci. Prin intermediul negocierilor, el a contribuit la menținerea păcii și la facilitarea comerțului, aspecte esențiale pentru stabilitatea regiunii. Totuși, cu începutul campaniilor lui Caracalla împotriva dacilor, rolul său s-a schimbat, iar interpretarea a devenit o activitate mai riscantă, în contextul în care relațiile s-au deteriorat.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!