Recent, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a descoperit noi artefacte la Băile Figa, un sit arheologic de referință în Europa pentru exploatarea preistorică a sării. Situat în județul Bistrița-Năsăud, Băile Figa este singurul sit din Bazinul Carpatic cercetat sistematic pentru astfel de activități, datând din perioadele preistorică, protoistorică, medievală și post-medievală.
Conservarea artefactelor din lemn este excepțională datorită mediului anaerob și salin, care previne degradarea. Aceste descoperiri includ structuri, unelte și instalații din lemn, oferind informații unice despre exploatarea resurselor naturale în acea perioadă.
Artefactele sunt prelucrate cu atenție de restauratori, care aplică metode speciale de desalinizare și conservare, protejându-le pe termen lung. Coordonată de dr. Valerii Kavruk, echipa internațională include experți de renume din România și Marea Britanie.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos: