Amenda de 1,2 milioane de euro pentru mai multe edituri și librării din România

libris.ro

În urma sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței, care a amendat cu aproximativ 1,2 milioane de euro mai multe edituri și librării din România pentru presupuse practici anticoncurențiale, reacțiile publice au fost vehemente. Personalități culturale precum Cristian Tudor Popescu și Gabriel Liiceanu au exprimat dezacordul lor față de această decizie, subliniind consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra pieței de carte din România, unde 55% dintre români nu au deschis o carte în ultimul an.


Achiziția de cărți de la Humanitas, Cărturești, Libris, Librex sau alte librării online afiliate reprezintă modalitatea prin care ne puteți susține activitatea pe Istorie Veche. Fiecare carte cumpărată contribuie direct la continuarea eforturilor noastre de a promova istoria și cultura. Las linkuri mai jos pentru a facilita accesul către librăriile partenere.

Librex
Libris
Humanitas
Cartepedia
Nemira

Cristian Tudor Popescu a catalogat amenda drept o „pedeapsă pentru citit”, accentuând absurditatea acestei decizii într-o țară unde 55% din populație nu a deschis o carte în ultimul an. El a argumentat că sancțiunile vor duce inevitabil la creșterea prețurilor cărților, ceea ce va afecta cititorii și va reduce și mai mult accesul la cultură într-o Românie deja grav afectată de analfabetism funcțional. În viziunea sa, reclamația care a dus la investigația Consiliului Concurenței a fost făcută de o afacere privată (Bookster), care urmărește să profite de situație, iar intervenția Consiliului în această problemă este nejustificată. Popescu a mai menționat că această decizie va condamna cultura și va accentua declinul pieței de carte din România, care deja se zbate într-o situație dificilă.

CTP nu a fost de acord cu toate afirmațiile lui Gabriel Liiceanu. În special, a contestat caracterizarea Editurii Politice drept o „groapă de gunoi”, amintind că aceasta a publicat lucrări valoroase în colecția „Idei contemporane”, care au contribuit la formarea sa intelectuală.

Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, a avut o reacție emoționantă și plină de profunzime față de amenda impusă, care a afectat editura sa cu suma de 400.000 de euro. Într-un discurs publicat integral în HotNews, Liiceanu a relatat impactul devastator pe care această sancțiune o va avea asupra editurii Humanitas, pe care o consideră „o lovitură mortală”. Liiceanu a descris această experiență ca pe un moment de reflecție asupra celor 34 de ani în care a transformat Editura Politică, simbol al ideologiei comuniste, într-o instituție culturală de prestigiu. În ciuda șocului inițial, filosoful a încercat să vadă partea bună a lucrurilor, amintind de învățăturile mentorului său, Constantin Noica, despre găsirea „aurului vieții” chiar și în situațiile dificile.

Liiceanu a subliniat că, în toți acești ani, Humanitas a publicat peste 4.500 de titluri, însumând 32,6 milioane de exemplare. El a evidențiat că, în portofoliul editurii, se regăsesc marile opere ale culturii umaniste, literaturii universale și autohtone, precum și colecții valoroase de știință, istorie și memorii ale celor care au trăit în regimul comunist. În discursul său, Liiceanu a exprimat dezamăgirea profundă că, în loc să primească sprijin din partea statului, editura a fost sancționată într-un mod care riscă să distrugă tot ceea ce a fost construit în ultimele decenii.

El a criticat lipsa de dovezi concrete care să justifice o amendă atât de mare și a pus sub semnul întrebării rolul Consiliului Concurenței, sugerând că această decizie ar putea duce la distrugerea industriei de carte din România. De asemenea, Liiceanu a avertizat că editura va fi nevoită să crească prețurile cărților pentru a acoperi amenda, ceea ce ar afecta direct publicul cititor.

Mai mult, Liiceanu a evidențiat paradoxul între sloganul „România educată” și realitatea că România rămâne cea mai needucată țară din Uniunea Europeană, cu o piață de carte printre cele mai modeste din Europa. În încheiere, el a exprimat regretul că, în loc de investiții în cultură, statul impune sancțiuni care amenință supraviețuirea culturii scrise în România, concluzionând cu ironie amară: „Nu mai rămâne decât să ne cerem scuze că existăm.”


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!