Problema Stăpânirii Bizantine în Nordul Dobrogei în Sec. IX-XI

libris.ro

Am citit recent articolul intitulat „Problema Stăpânirii Bizantine în Nordul Dobrogei în Sec. IX-XI”, scris de R. Florescu și R. Ciobanu. Acest studiu oferă o analiză profundă a regimului politic și a organizării militare și administrative a stăpânirii bizantine în Dobrogea, o regiune cu o istorie complexă și bogată.


Articolul începe prin a sublinia importanța revenirii puterii bizantine în zonă după invaziile avare și slave, care au marcat o perioadă de confuzie și instabilitate. Autorii detaliază cum, începând cu mijlocul secolului VII, influența bizantină a fost restabilită pe litoralul dobrogean și la gurile Dunării, continuând până la conflictele cu bulgarii, care au dus la o decădere temporară a acestei puteri.

Un aspect remarcabil al articolului este analiza dedicației patriarhului Photios către protospalarul Toma, care sugerează nu doar o continuitate a prezenței bizantine, ci și o organizare militară și administrativă bine definită în regiune. Autorii folosesc o varietate de izvoare istorice și arheologice pentru a contura o imagine mai clară a situației politice din acea epocă, evidențiind etapele evoluției sistemului de organizare bizantină.

Mai multe mai jos:


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!