Romania in anul 1920. Eforturi pentru consolidarea statala

carturesti.ro
Romania in anul 1920. Eforturi pentru consolidarea statala. Culegere de studii

La 1 Decembrie 1918 s-a implinit pentru romani un proiect secular unionist, ale carui energii mereu innoite au insufletit speranta multor generatii. De la acea data, un nou proiect de Tara mare, a fost prezentat prin varfurile Generatiei Marii Uniri, intregitei romanitati. Romania Mare a devenit, afirmandu-se rapid, ca o Putere de echilibru si stabilitate la Marea Neagra, pe Dunare si Carpati. Plasata si chiar destinata, asezata strategic, intre Occident si Orient, intre Apus si Rasarit. Anii 1919 – 1920 au adus primele probe pe seama rolului Romaniei in noua arhitectura politica a Europei iar confirmarile nu vor intarzia.
Evaluate critic si obiectiv, studiile de fata au valoare de invatatura in masura in care se poate constata ca – unele decizii, pe seama unor strategii sau stari, incomplete sau nehotarat asumate, neglijate in judecarea consecintelor – au produs efecte negative pe termen lung. Asadar autorii care le evalueaza acum, la o distanta apreciabila si-n cu totul alt context (de regula politic), opereaza cu instrumente de inalt profesionalism si cu buna credinta ca pot oferi indreptar pentru decidentii contemporani. Or, asemenea demers si efort de cercetare se cere oricarui istoric onest in staruinta lui de a servi ADEVARUL! Bazate pe fonduri arhivistice, pe marturii si memorii ale unor personalitati direct implicate in evenimente, fapte si dezbateri, studiile din volum aduc nuante, completari si aspecte inedite tumultosului an 1920.
 Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!