Aristocratia. O poveste despre putere si lux in istoria moderna

carturesti.ro
Volumul Aristocrația este una dintre cele mai detaliate cercetări despre clasa conducătoare a Europei în secolele XIX–XX. Cu ajutorul celor mai recente surse, Ellis Wasson analizează rolul aristocrației în perioada modernă, concentrându-și atenția asupra confruntării dintre două concepte: principiile egalitarismului și rolul elitelor în modelarea societății.

Lucrarea prezintă mituri și clișee care au circulat pe seama aristocrației de la Congresul de la Viena până la Bătălia de la Stalingrad și descrie transformările suferite de clasa conducătoare, pornind de la lumea mondenă a balurilor de la curte, trecând apoi la atmosfera cafenelelor și, în fine, la stilul de viață sofisticat contemporan. Concomitent, evidențiază paradoxul caracteristic aristocrației: în timp ce a deținut puterea în societate și a dat tonul modelor culturale, această categorie socială a pierdut treptat autoritatea politică.

Autorul insistă asupra câtorva teme esențiale:

• averile uriașe ale marilor proprietari de capital industrial și financiar;

• relația dintre servitori și stăpâni;

• legătura cu membrii claselor de mijloc;

• conceptul de onoare;

• cultură, loisir și gen;

• autoritatea locală și puterea națională.

Scris într-un ritm alert, volumul urmărește trecutul aristocrației în țările nordice, Imperiul Austro-Ungar, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Rusia, impunându-se drept lectură obligatorie pentru toți cititorii interesați de istoria europeană modernă și contemporană.

Sursa: librarie.net

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!