Ceausescu si scriitorii. Analize politico-literare in timp real

carturesti.ro
Cartea de fata a reputatului politolog si istoric Anneli Ute Gabanyi este un turnesol perfect, in timp real, al atmosferei totalitare ce a inconjurat si a dominat societatea romaneasca si, odata cu ea, lumea scriitorilor inainte de 1989. Comunismul a fost nu doar un regim ilegitim si criminal, astfel catalogat de statul roman, dar a fost in principal un sistem feroce de control al vietii cotidiene si al tuturor domeniilor de activitate sociala si profesionala. De aceea, „coborarea in timp” pe care o fac textele lucrarii de fata are rolul de a reactualiza memoria noastra colectiva, iar pentru generatiile mai tinere de a le fauri o fresca fidela a unui univers complet necunoscut, ce pare astazi ireal. (…)
In Ceausescu si scriitorii, Anneli Ute Gabanyi deconstruieste practic, unul cate unul, mecanismele prin care structurile comuniste de putere constrangeau si supravegheau scriitorii, modalitatile istorice, contextuale, in care generatiile de scriitori interferau si, totodata, modificarile de directie si de intensitate ale cenzurii oficiale sau ale „indicatiilor pretioase”. Din analizele minutioase ale doamnei Gabanyi constatam ca particularitatile devin importante, diferentele dintre deceniile comunismului nu pot fi deloc trecute cu vederea prin judecati pripite si generale. – Alexandru Muraru

Traducere din limba engleza de Elena Busca.
Traducere din limba germana de  Andreea Scrumeda.
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!