Editie coordonata de Ion M. Anghel
Autorii, cu expertiza remarcabila in domeniu, au in vedere suplinirea – repararea a ceea ce trebuia sa fie facut de catre guvernantii nostri in 2020, cand se implinea un veac de la semnarea, la 4 iunie 1920, a Tratatului de la Trianon – un eveniment unic pentru romani.
Volumul cuprinde trei studii. In primul, este prezentat Tratatul de la Trianon – valoarea politico-juridica inegalabila a celui mai important tratat semnat de Romania, care sta la baza unirii Transilvaniei cu Romania si a intregirii neamului. Se face o analiza juridica a documentului si sunt evocate momentele iredentiste care au brazdat relatiile romano-ungare timp de un secol, Ungaria incercand prin toate mijloacele sa elimine ori sa blocheze cat mai mult aplicarea Tratatului de la Trianon, inclusiv prin ruperea partii de nord a Transilvaniei (in baza arbitrajului de la Viena, din 30 august 1940, sub bagheta lui Ribbentrop si Ciano).
In cel de-al doilea studiu, este prezentata evolutia, cu suisuri si coborasuri, a relatiilor romano-ungare.
In al treilea studiu, este prezentat, in mod critic, Tratatul de intelegere, colaborare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara (1996), urmare a concesiilor excesiv facute in favoarea Ungariei, ajungandu-se la exportul de jurisdictie a Ungariei in Transilvania, la instituirea unui control a Ungariei asupra jurisdictiei statului roman in Transilvania, la o discriminare a romanilor ca urmare a privilegiilor acordate populatiei de etnie maghiara si la cultivarea Transilvanismului.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris