Cultura. Surprinzatoarele conexiuni si influente dintre civilizatii

carturesti.ro

„Un scriitor genial“ William Dalrymple

Poate fi cultura o forma de proprietate?  

Aceasta relatare extraordinara demonstreaza ca istoria civilizatiilor din intreaga lume este una bazata pe amestec, impartasire si imprumut.

Martin Puchner arata cum, secole la rand, diverse forme de arta au traversat continentele pentru a produce capodopere. 

De la orasul pierdut al lui Nefertiti si epoca de aur a literaturii arabe pana la teatrul nigerian din secolul XX si poezia modernista, autorul exploreaza modul in care, in decursul timpului, contactul dintre diferite popoare a impulsionat inovatia artistica, in vreme ce reglementarea culturala si purismul au subminat de cele mai multe ori chiar societatile pe care incercau sa le protejeze.

Calatorind prin Grecia antica, India lui Asoka, China dinastiei Tang si multe alte epoci, aceasta noua istorie triumfala dezvaluie punctele de trecere care nu numai ca au inspirat stiintele umaniste, dar au facut din noi fiinte umane.

„Intr-o epoca intens tehnologizata si industrializata, noi, umanistii, avem datoria de a aminti lumii care sunt lucrurile care ne-au facut umani, spune Martin Puchner in aceasta carte-pledoarie pentru pretuirea stiintelor umaniste. Tributari deopotriva unei evolutii biologice, cat si uneia culturale, oamenii sunt specia producatoare de cultura. 

Atat in formele ei elitiste, cat si in cele populare, cultura este adaptarea noastra naturala la lume. Intelegem lumea transformand-o intr-o poveste pe care o spunem mereu diferit, de la o generatie la alta, dar innodand neincetat firele care ne leaga de trecut si proiectandu-le pe cele care speram sa ne lege de viitor.

In cel mai profund sens, cultura suntem noi, iar viitorul nostru ca indivizi si ca specie depinde de pastrarea, protejarea si intelegerea ei.“ Laura Caltea

Martin Puchner este detinatorul catedrei „Byron and Anita Wien“ la Harvard University, unde preda literatura engleza si comparata. A scris numeroase carti – multe dintre acestea distinse cu premii –, antologii si peste saptezeci de articole si eseuri in care abordeaza diverse teme, de la filosofie si teatru pana la literatura universala. Bestsellerul Norton Anthology of World Literature si cursurile sale HarvardX MOOC Masterpieces of World Literature (cursuri online adresate studentilor din intreaga lume) acopera patru mii de ani de literatura universala. Este membru permanent al European Academy.

Sursa: librex.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!