Expoziția „55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023ˮ la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

libris.ro

Vineri, 19 aprilie 2024, ora 12.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3), instituție muzeală aflată sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, va avea loc vernisajul expoziţiei „55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023ˮ, organizată în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov.

Curatorii expoziției sunt muzeograf Traian-Constantin Dumbrăveanu (Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov) și muzeograf dr. Marius Câmpeanu (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş).

În anul 1968, începe la Brașov construcția unei noi și moderne fabrici, Intreprinderea de Construcții Aeronautice Ghimbav-Brașov, unde s-au realizat două tipuri de elicoptere, IAR-316B Alouette și IAR-330 Puma, precum și numeroase planoare, motoplanoare și avioane, fabricate în serie sau prototipuri.

Multe din aceste produse de aviație au fost vândute în numeroase țări din Europa, Africa, Asia, cele două Americi și Australia.

Printre realizările deosebite ale proiectanților și constructorilor din aviația brașoveană, putem aminti anul 1980, când trei motoplanoare au fost vândute în Australia și au plecat în zbor, 20.000 de km, cu escale până în orașul Tocumwall, din Australia. O altă realizare deosebită a fost plecarea pe calea aerului a 24 de elicoptere, în șase tranșe, fiind livrate către Sudan, ele traversând Marea Mediterană și ajungând fără probleme la Khartoum.

Brașovenii se mândresc și cu faptul că în orașul lor, la I.C.A. Ghimbav-Brașov, a fost construit primul elicopter de atac, IAR 317 AIRFOX, din sud-estul Europei.

În anul 1990, fabrica devine S.C. IAR Brașov S.A., unde au fost realizate până în anul 2019, cinci programe de modernizare ale elicopterului IAR 330L Puma, programe de care au beneficiat Forțele Aeriene Române, precum și parteneri militari externi.

Expoziția „55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023ˮ cuprinde panouri foto-documentare care reflectă întreaga activitate a fabricii din această perioadă, machete a materialului aeronautic proiectat și fabricat la întreprinderea brașoveană, documente care atestă activitatea fabricii și echipamentul unui pilot de elicopter.

Pe întreaga durată a expoziției, Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare a pus la dispoziția organizatorilor un planor IS-29D2, care poate fi admirat în curtea interioară a muzeului.

Expoziția este realizată cu sprijinul următorilor parteneri: Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare, Aeroportul Internațional Maramureș, Aeroclubul Teritorial „Iosif Șilimon” Brașov și Asociația Aviatorilor Brașoveni.

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 aprilie – 26 mai 2024.

Vă așteptăm cu drag!

Sursa: https://www.muzeubaiamare.ro/expozitia-55-de-ani-de-aviatie-brasoveana-1968-2023%cb%ae-la-muzeul-judetean-de-istorie-si-arheologie-maramures/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!