Toponimia Daciei romane

libris.ro

Toponimia Daciei romane face referire atât la așezările civile și castre deoarece în cele mai multe cazuri pe lângă acestea s-au stabilit și așezări civile. Cu toate acestea, adesea unele așezări extrem de importante din punct de vedere militar, edilitar, economic sunt anonime.


Studiul așezărilor rurale este la fel de important ca studiul așezărilor urbane deoarece aici trăia cea mai mare parte a populației provinciei care aducea o contribuție enormă la viața economică de exemplu prin agricultură și ramificațiile ei. Așadar, așezările rurale sunt atestate pe întreg teritoriu al provinciei Dacia.  Datorită cercetărilor arheologice se cunoaște un număr mare de așezări rurale. Sursele epigrafice și nu numai fac cunoscută o parte din aceste așezări, unele având o importanță mai mare precum: Micăsasa, Cristești, Cioroiu Nou etc. însă, cele mai multe rămân anonime. Tot necunoscute sunt și informațiile asupra statutului juridic al acestor așezări, asemănător celor enumerate anterior, multe dintre ele cu o importanță deosebită, de exemplu: Alburnus Maior, Germisara, Salinae, etc.

Istoricul Gr. Florescu este de părere că în administrarea satelor din Dacia nu se aplică principiul colegialității și al eligibilității, ci mai de grabă este folosit sistemul numirii unei singure persoane – principes – care era însărcinată cu administrarea teritoriului în care se afla.  În schimb, arheologul și istoricul D. Tudor este de părere că administrația rurală era realizată de organele și serviciile orașului de pe teritoriul în care se aflau satele. El susține totodată că funcționarii – magistri – așezărilor rurale din teritoriul municipiilor erau lipsiți de putere și de inițiativă în problemele importante și că acționau după dispozițiile venite de la conducerea orașului. Cu privire la satele înglobate în teritoriul militar al unui castru, părerea acestuia este că erau administrate de comandantul garnizoanei, care la rândul său era probabil ajutat de un consiliu alcătuit din proprietarii rurali locali.



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

1 thought on “Toponimia Daciei romane”

  1. Interesant articolul despre toponimia Daciei romane! Este fascinant sa vedem ca asezarile rurale erau la fel de importante ca cele urbane, in special pentru contributia lor la economie. Este pacat ca multi preferau sa ramana anonime, dar ma bucur ca cercetarile arheologice au scos la lumina o parte din ele. Este interesant de discutat si despre modalitatea de administrare a satelor din Dacia, cum mentioneaza istoricii Gr. Florescu si D. Tudor. Oare care dintre ei are dreptate? Asteptam cu nerabdare noi descoperiri si informatii despre aceste asezari rurale din teritoriile Daciei romane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!