În contextul deplasărilor populațiilor nordice către sud (goți, vandali, gepizi, taifali), au existat numeroase conflicte în Dunărea de Jos în perioada împăratului Dioclețian.
În jurul anului 291, o coaliție dintre goți și taifali a purtat lupte împotriva vandalilor și gepizilor “o altă parte a goților, la care s-a adăugat și o ceată de taifali, năvălesc împotriva vandalilor și gepizilor”. De observat politica de divide et impera a lui Dioclețian – “ în tezaurul de la Șimleul Silvanei […] există și două monede de aur emise de către augustul Maximianus Herculius în 293-294, dăruite regelui gepid din perioada respectivă”. Cu aceste daruri, împăratul încerca să crească ura dintre populațiile de la nord de Dunăre, pentru ca acestea să nu creeze coaliții care ar putea da bătăi de cap în ceea ce privește apărarea graniței imperiului.
Cu toate acestea, goții și carpii pornesc numeroase acțiuni cu caracter de hărțuire împotriva câtorva cetăți romane (Sacidava, Capidava, Dinogeția, Histria, Tomis, Tropaeum), mai ales datorită faptului că frontiera dunăreană era slăbită de deplasarea trupelor către Egipt din 293-295. Datările arată distrugeri masive ale acestor cetăți în jurul anului 295 : “cercetările arheologice au semnalat distrugeri databile în jurul anului 295 pe baza materialului numismatic la Sucidava, Capidava, Dinogeția…”
Sursa: Alexandru Madgearu, Istoria militară a Daciei post-romane, p. 34
Foto: Laureate head of Diocletian
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris