Cantitatea și calitatea vaselor ceramice remarcate în urma descoperirilor arheologice

libris.ro

Cantitatea și calitatea vaselor ceramice remarcate în urma descoperirilor arheologice este impresionantă. Unii cercetători sunt de părere că roata olarului  ar fi fost folosită de către daci în prima jumătate a secolului al V-lea î.e.n. în timp ce alți cercetători sunt de părere că roata olarului ar fi fost folosită pe teritoriul locuit de daci începând cu secolul III î.e.n. Tehnicile de olărit au fost preluate uneori de la meșteri străini, dar și tehnicile de decorare a vaselor. Astfel, se imitau unele motive ornamentale precum cupele grecești de tipul celor din Delos.


Cea mai veche ceașcă dacică cunoscută a fost găsită la Schela Cladovei în apropiere de Turnu Severin și datează din secolul II î.e.n. Pentru intervalul cronologic cuprins între secolele III-II î.e.n. se constată o mai mare atenție asupra detaliilor. Forma de bază a vaselor rămâne neschimbată, dar apar mai multe variante ale acestora, cu un repertoriu ornamental mult mai bogat precum: toarte în cazul cănilor de lux, brâuri în relief cu alveole.

Foto: Ceașcă-opaiț dacică cu trei torți descoperită la Șimleu Silvaniei – Cetate (sec. I a.Chr. – I p.Chr.). Piesa a fost dotată cu trei torți probabil din cauza dimensiunilor mari și a capacității apreciabile (4-5 litri). Sursa: Institutul Național al Patrimoniului



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!