„Zilele Mitropolit Visarion Puiu”(1997-2024), ediția a XXVIII-a. Tradiție și continuitate.

cartepedia.ro

Se împlinesc anul acesta 145 de ani de la nașterea mitropolitului Visarion Puiu și 60 de la trecerea sa în veșnicie, prilej de aducere aminte și de cinstire a memoriei sale în cadrul amplelor manifestări cultural-religioase și științifice, devenite deja tradiționale, sub genericul „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, care au ajuns în acest an la cea de-a XXVIII-a ediție consecutivă.


Cea mai longevivă manifestare cultural-religioasă din Moldova, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, își continuă traseul și anul acesta, atingând cea de-a XXVIII-a treaptă, dar puse una lângă cealaltă, vreme de mai bine de un sfert de veac, aceste trepte capătă deja consistența de punte ridicată peste timp, un element de legătură, între un trecut deopotrivă strălucitor și frământat și un prezent ce nu este limpede, cum ar trebui poate.

A evoca modele de lucrare și trăire creștină exemplare, așa cum putem vorbi despre mitropolitul Visarion Puiu, atrage concluzii și învățăminte cu mult tâlc dintr-o istorie cu lumini și umbre. Iată o primă misiune a organizatorilor și participanților la aceste ample manifestări cultural-științifice comemorative, începute la Pașcani în 1997, într-un cadru restrâns, continuate apoi la Roman, Mănăstirea Neamț și apoi extinse în țară și în străinătate, de admiratori și iubitori ai trecutului nostru, uniți sub același stindard, acela al Asociației ce-i poartă numele mitropolitului (Asociația Visarion Puiu).

Acțiunile desfășurate de membrii „Asociației Visarion Puiu”, ce sunt menite să contribuie la cunoașterea și popularizarea personalității mitropolitului, constau în prezentarea de comunicări științifice în cadrul unor simpozioane internaționale, realizarea unor lucrări ample de cercetare (teze de doctorat, masterat, licență), studii, articole și documente de arhivă; identificarea persoanelor care l-au cunoscut pe mitropolit, pentru a consemna amintiri, în vederea constituirii unei arhive de istorie orală; continuarea cercetărilor în arhive și biblioteci (din țară și din străinătate) și publicarea rezultatelor; așezarea de plăci și însemne în locurile unde a trăit și a slujit marele ierarh, care să mențină trează amintirea acestui mare patriot și luptător pentru unitatea românilor și unitatea creștină.

Anul acesta, la cea de-a XXVIII-a ediție a Zilelor Mitropolit Visarion Puiu, programul manifestărilor este foarte bogat. Anexăm alăturat program spre informare, cu mențiunea că joi, 29 februarie 2024, la Muzeul de Istorie Roman, va avea loc simpozionul internațional, vernisajul unei expoziții foto documentare și lansări de carte. Tot aici va fi prezentat și ultimul număr al „Valori Perene”, nr.10 (13) Serie Nouă /2023.

ZILELE MITROPOLIT VISARION PUIU – PROGRAM

Ediția a XXVIII-a

(25 – 29 februarie 2024)

Muzeul de Istorie Roman – joi, 29 februarie 2024, orele 13.30 -17.00

SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL

† MITROPOLITUL VISARION PUIU-

145 de ani de la naștere și 60 de ani de la trecerea în veșnicie

Sesiunea de comunicări ȘTIINȚIFICE:

Moderatori: Pr. Florin Țuscanu, PROF. VILICĂ MUNTEANU

Prof. Dr. Marcin Marynowski, Cracovia, Polonia,Mitropolitul Visarion Puiu în colecția de fotografii a Arhivelor Naționale Digitale din Polonia.

Pr. Michelle Dalbosco, Mănăstirea Maguzzano, Italia, Mitropolitul Visarion Puiu, oaspetele nostru (1945-1947).

Arhimandrit Dr. Benedict Sauciuc, Mănăstirea Neamț,Ucenici nemțeni ai arhimandritului Visarion Puiu la Seminarul Teologic din Galați.

Pr. Dr. Maxim Melinte, Chișinău, Activitatea mitropolitului Visarion Puiu în cadrul Societății Istorico-Arheologice Bisericești din Basarabia.

Pr. Dr. Ioan Lisnic, Chișinău,Mitropolitul Visarion Puiu – activități de ordin misionar și social în cadrul Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria .

Sorin Grumuș, Roman,Mitropolitul Visarion Puiu și drama refugiaților polonezi din anul 1939.

 Pr. Ioan Isac, Protopopiatul Pașcani, Prinos de cinstire mitropolitului martir Visarion Puiu, la 60 de ani de la trecerea sa în veșnicie.Arhim. Dr. Andrei Ioniță, Catedrala Arhiepiscopală Roman,Aspecte privind viața monahală din Basarabia în timpul lui Visarion Puiu.Pr. Dr. Cristinel Ștefan Tanasă, Protopopiatul Pașcani, Învățământul religios din Eparhia Hotinului în timpul episcopului Visarion Puiu.Arhim. Dr. Mihail Daniliuc, Schitul Vovidenia – Mănăstirea Neamț;.Titlu rezervatDr. Daniel Pavăl, Arhivele Naționale Filiala Neamț,.Titlu rezervatProf. Elena Nicolau, Ing. Viorel Nicolau, Piatra Neamț,.Titlu rezervatProf. Dr. Ovidiu Trifan, Roman, Visarion Puiu, despre rolul muzicii în Biserică, Școală și Societate.

Ovidiu Leonte, Roman, Manifestările reacțiunii în anul 1949 din Arhivele Miliției și Securității Județului Roman

Pr. Andrei Crețu, Episcopia Hușilor, Visarion Puiu – proteguitor al monahilor seminariști.

Prof. Vilică Munteanu, Bacău,.Titlu rezervat

Pr. Dr. Aurel – Florin Țuscanu, Protopopiatul Roman, Ultima încercare de repatriere a mitropolitului Visarion Puiu. Câteva precizări privind moartea și funeraliile sale – Franța, 1964.

EXPOZIȚIA FOTO-DOCUMENTARĂ: „Dreptul la neuitare – Mitropolit Visarion Puiu”.

LANSARE de CARTE:

Autor: Pr. Dr. Aurel Florin Țuscanu, ȚINUTULROMANULUI. RETROSPECTIVE CULTURALE ȘI SPIRITUALE, Editura Vasiliana 98, Iași, 2023, 445 p.

PREZENTAREA REVISTEI „VALORI PERENE”, Serie Nouă, Anul XIV, nr.10 (13)/ 2024.

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/simpozion_mitropolit_visarion_puiu/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!