Istoria juridica a vitei-de-vie si a vinului la romani

carturesti.ro
Cititorul care va avea rabdarea sa parcurga pana la capat acest volum va fi rasplatit cu asupra de masura, pentru ca paginile care urmeaza nu sunt o hermeneutica arida a cutumelor si reglementarilor juridice din vechiul drept romanesc si din perioada de inceput a dreptului modern, ci alcatuiesc o imagine vie si atractiva, dar si cuprinzatoare si exacta a faptelor de viata relevante, in evolutia lor, care i-au legat si ii leaga pe romani, in intreaga lor istorie, de vita-de-vie si de vin.
Horia Vladimir Ursu are avantajul unei duble calificari: este si doctor in drept, este si doctor in istorie. Numai un autor cu aceasta dubla calificare putea sa inteleaga intrepatrunderea subtila, dar consistenta, dintre matricea factuala a vitei-de-vie si a vinului, pe de o parte, si regulile de drept care au modelat-o si remodelat-o timp de mai multe secole. Fara eruditie ostentativa, autorul utilizeaza totusi un volum imens de informatii, selectate insa cu grija, pentru a le putea asambla cu folos intr-un opus coerent, pastrand parfumul arhaic al activitatilor viticole si vinicole de altadata si reusind sa ne convinga ca vita-de-vie si vinul sunt intr-adevar elemente identitare ale romanilor. – VALERIU STOICA
 
Horia Vladimir Ursu este absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti, promotia 1976. A obtinut Doctoratul in Drept la Universitatea Bucuresti, 2002, si Doctoratul in Istorie la Universitatea Bucuresti, 2013.

Ilustratia copertei: Stela Lie
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!