Călărași: Muzeul Dunării de Jos vă prezintă exponatul lunii februarie 2024: CĂNIȚĂ, așezarea medievală de la Păcuiul lui Soare

libris.ro

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna februarie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă din categoria recipientelor de băut – CĂNIȚĂ.

Obiectul a fost descoperit în anul 1965, în cadrul cercetărilor arheologice din cadrul așezării medievale de la Păcuiul lui Soare. Semnalată încă din anul 1898, de cunoscutul arheolog și topograf Pamfil Polonic, cetatea intră în atenția specialiștilor, începând cu anul 1956 când au avut loc primele săpături arheologice sistematice, coordonate de reputatul arheolog, istoric și cercetător Petre Diaconu (1924-2007).

Piesa face parte din categoria ceramicii comune, de uz gospodăresc, reproducând la o scară mai mică tipurile de oale cu toartă, specifice așezării. Repertoriul ceramicii comune de la Păcuiul lui Soare cuprinde piese precum oala cu toartă, borcanul, strachina, farfuria, ulciorul, cana sau opaițul. Cănița prezentată se află într-o stare bună de
conservare, având dimensiuni reduse (h=8cm, diam. fund=3,5cm, diam. buză=5cm). Probabil din cauza acestor dimensiuni ea s-a păstrat destul de bine, fiind descoperite mai multe exemplare întregi sau întregibile.


Fundul este plat și ușor îngroșat. Toarta, circulară în secțiune, pornește de la marginea buzei răsfrânte în afară, asemenea unui cioc, și se sprijină pe partea bombată a corpului. Smalțul este prezent doar pe marginea buzei și pe partea superioară a torții, iar registrul ornamental este foarte simplu, constând în două linii paralele incizate
pe umăr. Este lucrată la roată, cu ardere oxidantă, dintr-o pastă de culoare cărămizie roșiatică specifică vaselor descoperite în secolul al XIII-lea.

Fiind caracteristic ceramicii medievale, acest tip de vase de băut se regăsește și în alte așezări din țara noastră precum Zimnicea, Coconi, Frumoasa.

Piesa se află expusă în cadrul expoziției de bază Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos din cadrul Secției Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Județean Călărași.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!