Exponatul lunii la Muzeul Vasile Parvan din Barlad – Exponatul lunii februarie 2024

Bancnote românești din Al Doilea Război Mondial


2000 lei (1941) | 500 lei (1941)

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

La data de 1 septembrie 1939 izbucnește cel de-al Doilea Război Mondial prin invadarea Poloniei de către Germania. În scurt timp, această luptă avea să se extindă la nivel global implicând numeroase state, printre care și România.

 Pe parcursul războiului, statul român a emis mai multe tipuri de monede și bancnote. Între acestea, amintim o bancnotă emisă în anul 1941, în timpul regelui Mihai I, cu valoarea nominală de 2000 lei. Pe avers avem reprezentate două femei în costum popular (una la stânga, cu o furcă de tors lână, și alta la dreapta, alăptând un copil), precum și valoare nominală (2000 lei) și emitentul. Tot pe avers este redată data (18 noiembrie 1941), semnătura casierului central și cea a guvernatorului B.N.R. de la acea vreme, Alexandru Ottulescu. Licențiat în drept, la Universitatea din București, acesta a ocupat funcția de guvernator al Băncii Naționale a României între 17 septembrie 1940 și 1 aprilie 1944. Printre măsurile adoptate de Ottulescu, pe perioada exercitării funcției, amintim înlocuirea rublelor puse în circulație de autoritățile sovietice în Basarabia și Bucovina de Nord cu bancnotele emise de B.N.R.

Pe verso, bancnota prezintă o imagine cu două femei care vin de la muncile câmpului, în stânga, iar la dreapta rafinăriile de petrol construite în timpul regalității. În plan central regăsim emitentul, Banca Națională a României, precum și blazonul Regatului României așezat deasupra unei monede cu chipul împăratului Traian, ca un apel la originea latină a poporului român.

A doua bancnotă are valoarea nominală de 500 lei, emisă în același an (1941) de Banca Națională a României sub semnătura guvernatorului Alexandru Ottulescu. Pe aversul bancnotei, asemenea celei descrise anterior, întâlnim o imagine cu două femei, blazonul Regatului României, așezat central, emitentul (B.N.R.), valoarea nominală, semnătura guvernatorului și a casierului central. Pe verso, în imaginea centrală este reprezentat castelul Peleș. Construit între anii 1873 și 1914, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch, și Karel Liman acesta a devenit o clădire simbolică pentru România, fiind una dintre reședințele regilor țării. Tot pe verso este afișată țara, valoarea nominală a bancnotei (500 lei) și o inscripție care amintește faptul că falsificarea acestor bancnote este interzisă.

Sursa: muzeulparvan.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!