Simpozion
24 IANUARIE 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România-filiala Constanța, împreună cu preșcolari și elevi din județul Constanța, aduc un omagiu patrioților români cărora le datorăm prima etapă a procesului de realizare a României Mari, Unirea Moldovei cu Țara Românească.
La simpozionul 24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române, vor vorbi despre evenimentele istorice și despre personalitățile care le-au făcut posibile dr. Lavinia Dumitrașcu -Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa-, dr. Andreea-Cristina Mănăilă -Serviciul Judeţean Constanța al Arhivelor Naționale-, elevii Luca Voinea -Școala gimnazială nr. 22 „I.C.Brătianu”- și Eric Andrei Ursea -Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”.
Un spectacol artistic dedicat evenimentului va fi susținut de preșcolari de la Grădinița „2 Pitici”, de Corul Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, de elevi de la Școala gimnazială nr. 22 „I.C.Brătianu”, de Maria Comăniță, Maria Ghiață -Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, de Ansamblul folcloric „Cartalu” -Școala gimnazială Vulturu- și de Corul Seminarului Teologic „Sf. Cuvios Dionisie” Constanța.
Moderator va fi dr. Lavinia Dumitrașcu și asistenții săi, Luca Voinea și Eric Andrei Ursea.
Simpozionul va avea loc la marți, 23 ianuarie 2024, ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Într-o dimineață ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus șaua pe cal, și fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părțile. Îți ieșeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau vorbeau de Cuza, de Unire, se îmbrățișau și încingeau horă în mijlocul drumului. Și era un ger de crăpau pietrele. Da unde mai sta cineva în casă?Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie. Vreo săptămână n-am mai putut lucra. Plăteam câte trei și câte patru sfanți pe o gazetă și ne strângeam toți s-ascultăm noutăți – «novitale» cum se zicea pe atunci. Nici nu mai era chip să ne gândim la altceva. Mi-aduc aminte că stam seara până târziu și făceam desenuri alegorice despre Unirea Principatelor.”
Sursa: minac.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris