Falsificatorii

carturesti.ro

Povestea unei escrocherii care a schimbat istoria artei moderne

Cand a publicat anuntul ca realizeaza reproduceri ale unor picturi celebre, lui John Myatt nici prin minte nu-i trecea ca va lua parte la cea mai mare frauda cu obiecte de arta din istoria Marii Britanii. Printre putinii care i-au raspuns a fost John Drewe, un personaj carismatic si misterios care se prezenta drept profesor si inventator. In realitate, era un escroc care, fara sa stie prea multe despre lumea artei, a inteles repede ca, in procesul de stabilire a valorii unei opere, documentatia de provenienta este adesea mai importanta decat lucrarea in sine. A comandat aproape 200 de picturi de la Myatt, pe care l-a convins sa se alature planului sau.

Mai bine de un deceniu, au introdus impreuna documente contrafacute in arhivele institutiilor de arta pentru a legitima falsurile create de abilul imitator. Un nud de femeie si un pestisor de acvariu pus de viu la microunde aveau sa dea in vileag escrocheria. Multe falsuri n-au fost inca identificate, aflandu-se in continuare in colectiile marilor muzee sau ale galeriilor de arta ori ascunse cine stie pe unde, in asteptarea licitatiei care sa le puna in circulatie.

„Salisbury si Sujo […] surprind cu acuratete personalitatea maniacala si instabila a lui Drewe, fermecator acum, agresiv peste o clipa. Credulitatea si lacomia, excelent descrise, stau la baza acestei povesti care se citeste cu sufletul la gura.” THE GUARDIAN

„Aceasta escrocherie pune la indoiala integritatea arhivelor muzeale, dar si pe cea a expertilor.” PUBLISHERS WEEKLY

Acest titlu a aparut in colectia Meridiane la Editura ART

Traducere din limba engleza de Gabriel Tudor

Titlul original: Provenance: How a Con Man and a Forger Rewrote the History of Modern Art

Sursa: librex.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!