2010 Istoria loviturilor de stat vol.3: Cele trei dictaturi

carturesti.ro

Fata de istorici, dl. Alex Mihai Stoenescu are un mare avantaj: este scriitor (sau si scriitor). Nicolae Iorga scria, in incheiere la prefata Istoriologiei umane, ca ar fi dorit sa aiba mai mult talent poetic pentru a fi mai aproape de adevar, altfel spus harul literar sporeste capacitatea cercetatorului istoric de a reconstitui si de a intelege faptele trecutului. In cel de-al treilea volum al Istoriei loviturilor de stat in Romania se reintanesc toate calitatile de informatie, analiza si stil care au asigurat marele succes al celor doua care l-au precedat. – Florin Constantiniu

Fragment din cartea „2010 Istoria loviturilor de stat vol.3: Cele trei dictaturi” de Alex Mihai Stoenescu:
 
„Libertatea obtinuta dupa 1989 a permis unor istorici de substanta, unor cercetatori cu opera, sa investigheze si sa publice informatii care modifica substamial imaginea cetateanului roman despre perioada interbelica, in general, si a felului cum a trecut Romania de la regimul democratic la dictaturi, in particular. Dar chiar si astazi sau maine pot aparea mari surprize, care sa modifice profund intelegerea cursului vietii politice romanesti din ultimii 70-80 de ani. Incepem deja sa avem o serie de informatii despre penetrarea spionajului Marilor Puteri la varful clasei politice romanesti, precum si la conducerea superioara a statului. Desi s-au adunat destul de multe informatii asupra activitatii de agenta sovietica a Elenei Lupescu, nu avem inca proba, multe documente importante flind distruse sau inca in arhivele Rusiei. Poate ca peste ani vom intra in posesia dovezilor care ar atesta controlul statului roman de catre URSS, incepand cu primii ani ai deceniului patru, prin intermediul unei femei pe cat de remarcabile, pe atat de devastatoare pentru tara noastra. Rolul lui Nicolae Titulescu in presiunile exercitate de francmasoneria straina asupra tarii noastre nu a fost elucidat, cu toate ca, in ciuda faimei de care s-a bucurat si se bucura marele diplomat roman, rezultatele fmale ale activitatii sale sunt cat se poate de discutabile. Cand Titulescu a fost demis din functia de ministru de exteme, Gheorghe Tatarescu i-a desfasurat pe masa regelui Carol II harta Europei si i-a aratat situatia reala a politicii exteme romanesti: Iata sire, Titulescu ne-a certat cu toata lumea, prezentandu-i pe rand conflictele la zi cu vecinii, incapatanarea de a fi ostili cu orice pret Germaniei, slugarnicia fata de Franta si Anglia (care nu au intarziat sa profite de slabiciunea aceasta), complicitatile cu Rusia sovietica. Avea dreptate Tatarescu? In sfarsit, cu toate ca avem unele dovezi concludente, nu stim cat de timpuriu si in ce proportie a fost infiltrata Miscarea legionara de catre comunisti. Noi insa nu vom ezita sa atacam direct aceste subiecte. 
Ca o concluzie a observatiilor de mai sus se contureaza ideea ca posibilitatea aparitiei surprizelor, in special a marilor surprize care sa rastoame intregi istorii, este strans legata tocmai de felul incomplet sau politizat in care a fost prezentata sau comentata Istoria pana acum.”
 
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!