Histria în Epoca Arhaică – Istria, județul Constanța – arheologia pentru toti – editia 13

carturesti.ro

Din perioada arhaică, Miletul (astazi Balat, reg. Aydin, Turcia) reprezintă fără nicio îndoială leagănul civilizației vestice, fiind în același timp cetatea cea mai activă în stabilirea de noi așezări dincolo de spațiul egeean. Sursele antice indică până la 90 de așezări, majoritatea dintre acestea fiind stabilite pe coastele Mării Negre și în Propontida (Marea Marmara).

Încă din secolul al VIII-lea î.Chr. cetatea din golful latmic a dezvoltat un comerț intens la mare distanță și a reușit cu timpul să stabilească noi căi comerciale înspre Mediterana și Propontida, urmate un secol mai târziu de relații comerciale spre marele nord, înspre stepele nord pontice, Marea Baltică, Colhida, etc.

Urmare a acestor drumuri comerciale au fost fondate în mai multe etape așezări (apoikiai) și târguri (emporia). Într-o primă etapă, în prima jumătate a secolului al VII-lea î.Chr. au apărut primele așezări milesiene în Propontida, la intrarea în Marea Neagră, urmate, o generație mai târziu, către mijlocul aceluiași secol de primele apoikiai fondate în apropierea gurilor de vărsare a marilor fluvii din Marea Neagră. Din acest prim val de așezări milesiene în Marea Neagră face parte și Istrie, cetate ce a luat numele de la fluviul Istros, și care astăzi este cunoscută mai bine sub numele de Histria sau Istros.

În centrul discuției vor fi descoperiri din sanctuar, așezare, necropolă și din câteva așezări din teritoriu, precum cea de la Tariverde. Nu vor lipsi alte elemente de topografie integrate într-un nou model de evoluție a peisajului histrian, model propus acum un deceniu împreună cu o echipă de geografi de la Universitatea din București.

Sursa: cimec.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!