CLUJ UNDERGROUNDS

carturesti.ro

din 16 decembrie pe Instalația ”10×10”, de pe Bulevardul Eroilor.

Pentru că drumurile noastre prin Cluj au fost bătute și de alții înaintea noastră. Și, ca să înțelegem ”stratul de la suprafață”, e necesar să coborâm și în profunzime. asta face arheologia. 🙂

Această galerie prezintă rezultatele cercetărilor arheologice desfășurate în Cluj-Napoca de către specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, în ultimul deceniu și jumătate.

Istoria multimilenară a așezării de pe acest loc este ilustrată încă din preistorie, remarcându-se de atunci un mormânt neolitic unic.

Trece prin perioada romană a orașului Napoca, din care ni se păstrează un număr impresionant de clădiri private sau publice, dar și rețeaua de drumuri și fragmente din incinta de vest și sud, uneori suprapusă de cea medievală.

Evul Mediu este vizibil în mai multe locuri, dintre care se remarcă biserica Sf. Mihail cu fazele ei cele mai vechi și cu cimitirul adiacent, iar Epoca Modernă este vizibilă printr-o serie de structuri care au adus orașul mai aproape de forma în care există în aceste vremuri.

Patrimoniul arheologic al Clujului este foarte bogat și variat și este un bun public al întregii comunități. Datoria noastră este să-l cercetăm, protejăm și să-l valorificăm cât mai bine, fiindcă este parte a moștenirii noastre.

Călătorie plăcută prin ”tunelul” care vă va aduce dedesubturile istorie locale!

Sursa: https://mnit.ro/-/2023/12/11/cluj-undergrounds/Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!