Expoziția „Tricolorul – simbol identitar al unității românilor în costumul popular”
1 – 31 decembrie 2023 la Muzeul Militar National

carturesti.ro

Organizarea expoziției se circumscrie celebrării a două evenimente importante pentru instituția noastră, Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentul este omagiul muzeului, generațiilor care au făcut posibilă Marea Unire, dar și celor care au transmis, promovat și tezaurizat de-a lungul timpului adevăratele valori naționale, Armata Română fiind un factor catalizator în acest sens.

Costumul popular românesc este, fără îndoială, un element definitoriu pentru cultura și identitatea noastră națională, și, la fel ca la unele popoare, și la poporul român, în veștmântul popular se regăsesc culorile drapelului național. Cele trei culori împletite, albastru, galben și roșu le regăsim în cromatica fotelor, betelor, zăvelcilor, ștergarelor, cămășilor sau brâielor, medaliilor sau mărțișoarelor, iar uneori împletite în codițele fetelor și femeilor.

Această expoziție prezintă vizitatorilor firul tricolor cu care a fost brodată de-a lungul secolelor identitatea noastră ca popor, tricolorul fiind firul Marii Uniri din anul 1918. În cadrul expoziției sunt etalate piese și ansambluri vestimentare populare din colecția particulară a doamnei Mihaela Chilian Bădin, fondatoarea comunității „Domnițe cu Altițe”, dar și diverse obiecte de această factură din patrimoniul muzeului.

Sursa: Evenimente MuzealePoți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!