Baia Mare: expoziția „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”

carturesti.ro

„Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”.
Expoziția temporară „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș” prezintă rezultatele cercetărilor unei structuri de pământ localizată pe Dealul Imaș, în satul Coștiui, efectuate în toamna anului 2019 de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Fortificația este comparabilă cu un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană în mișcare în timpul campaniilor. Punctul se află la 70 km nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/Samum și Ilișua/Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis.
Printre descoperiri se numără două cuie (clavii caligarii) de caligae, sandale romane, specifice legionarilor romani și câteva (șapte) cuie din fier folosite, probabil, la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre cuie, incomplet, este de tipul cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, unele incomplete, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă.
Expoziția va putea fi vizitată de cei interesați la sediul muzeului din strada Monetăriei, nr. 1-3, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2023, de marți până duminică între orele 10.00 și 17.00.

Sursa: Evenimente muzealePoți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!