noiembrie 2023 – aprilie 2024, Muzeul Național Roman din Roma (Termele lui Dioclețian).
Circa 1000 de piese de la 47 de muzee din țară au fost adunate într-o expoziție eveniment, al cărei vernisaj tocmai are loc la Roma: „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, la Muzeul Național Roman din Roma (Termele lui Dioclețian). Evenimentul marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.
Proiectul este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România.
Expoziția este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei iar reprezentantul MNIT la vernisaj este managerul Felix Marcu.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei participă la expoziție cu piese foarte importante din epoca romană și cu un tezaur datând din epoca migrațiilor, descoperit în mormintele unor principese gepide, la Cluj-Polus. Prima piesă a expoziției de la Roma este chiar una din colecția MNIT, unică în lume, respectiv o balistă romană de secol IV, descoperită la Orșova, în cadrul unei fortificații romane târzii, într-un turn de colț, și care a fost expusă și în cadrul expoziției „Limes. Frontierele Imperiului Roman în România” (vezi turul virtual al expoziției aici: https://www.mnit.ro/turlimes/). Mai exact, este vorba despre niște componente de la o balistă de dimensiuni medii: unul din cele două elemente (KAMBESTRION), în care se introduceau arcul și cadrul superior (KAMARION) al balistei.
Pe baza acestor piese, niște specialiști germani au refăcut-o la scară 1:1.
Importanța LIMES-ului roman pe teritoriul României capătă tot mai multă recunoaștere în context european. În acest sens, managerul Felix Marcu, coordonatorul proiectului Limes – Frontierele Imperiului Roman în România, va participa joi, 23 noiembrie, la Paris, la ICOMOS-UNESCO, pentru susținerea dosarului de nominalizare a LIMES-ului roman de pe teritoriul României în patrimoniul UNESCO.
Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” va fi deschisă la Muzeul Național Roman din Roma până în aprilie 2024 și „este cel mai mare și mai valoros proiect expozițional din ultimii 25 de ani dedicat civilizației geților și dacilor, celei romane precum și civilizațiilor primilor migratori în spațiul de la nord de Dunăre, în perioada cuprinsă între sec. VII a.Chr. și sfârșitul sec. VII p.Chr.” (MNIR)
Sursa: https://mnit.ro/-/2023/11/22/mnit-participa-cu-piese-la-expozitia-dacia-lultima-frontiera-della-romanita/
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris