Statuie din bronz a împăratului Traianus Decius descoperita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

carturesti.ro

Portret care îl reprezintă, probabil, pe împăratul Traianus Decius. Trăsăturile sunt cele ale unui om în vârstă, cu pomeți proeminenți, ochi foarte apropiați, barbă scurtă care acoperă maxilarul. Reprezentarea șuvițelor de păr și a bărbii este decorativă, redate prin linii incizate. Pe creștet se găsesc urmele a două nituri, folosite, probabil, pentru a fixa o coroană. Piesa prezintă numeroase defecte de turnare, retușate încă din antichitate.

Sursa text: Cimec

Gaius Messius Quintus Trajanus Decius, cunoscut și sub numele de Trajan Decius, a fost un împărat roman care a domnit între anii 249 și 251 d.Hr. Accederea lui la tron a avut loc după ce a reprimat o rebeliune în Moesia, iar trupele sale l-au proclamat împărat. Înainte de a deveni împărat, Decius se afirmase deja ca un politician distins în timpul domniei lui Philip Arabul.

În anul 249 d.Hr., Decius a obținut o victorie semnificativă prin înfrângerea și uciderea lui Philip în apropiere de Verona. Ulterior, a fost recunoscut ca împărat de Senat. Pe parcursul domniei sale, Decius a depus eforturi pentru consolidarea statului roman și promovarea religiei sale, conducând la persecuția deciană, în cadrul căreia mai mulți creștini proeminenți, inclusiv Papa Fabian, au fost executați.

În ultimul an al domniei sale, Decius a co-domnit alături de fiul său, Herennius Etruscus. Din nefericire, amândoi au întâmpinat un sfârșit tragic în Bătălia de la Abritus, unde au căzut victime în fața goților. Domnia lui Decius, deși scurtă, a lăsat o amprentă durabilă asupra istoriei romane, marcată de realizările sale militare, politica religioasă și controversata persecuție deciană împotriva creștinilor.Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!