Situl arheologic de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia

carturesti.ro

În 2020, la Sarmizegetusa Regia, s-au desfășurat cercetări arheologice pe terasa a IX-a, situată în zona centrală a așezării. Această terasă, cu o suprafață de aproximativ 2500 m2, a fost investigată încă din 1950, iar în ultimele campanii (2017-2019 și 2020), s-au făcut progrese semnificative în documentarea sa.

Cercetările au vizat identificarea și completarea planului unui edificiu, inclusiv a unui segment al zidului de susținere a terasei. S-au identificat trei suprafețe principale (SP I – SP III / 2020) în diferite zone ale terasei. În SP I / 2020, a fost descoperit un pavaj din bucăți de stâncă locală, amplasat pe un strat de pământ argilos cu sfărâmături de micașist. Aici au fost găsite numeroase artefacte, inclusiv fragmente ceramice, obiecte de fier și o monedă de argint.

SP II / 2020, situată în zona mediană a terasei, a dezvăluit elemente constructive antice, inclusiv gropi amenajate în stâncă și un pavaj bine conservat în jumătatea nordică a suprafeței. Aici au fost identificate, la adâncimi de 2,2 m față de nivelul actual, blocurile de calcar ale zidului de susținere a terasei.

SP III / 2020 a avut drept obiectiv completarea părții sudice a edificiului de mari dimensiuni. Aici au fost conturate trei gropi săpate în stâncă, cu elemente precum bucăți de calcar și fragmente de tencuială. Resturile pavajului de micașist au fost păstrate în partea estică a suprafeței.

Cercetările din 2020 au confirmat ipoteza existenței unui edificiu monumental, datat în ultima fază constructivă la sfârșitul secolului I î.Hr. – începutul secolului al II-lea d.Hr. Acest edificiu era compus din cel puțin 5 aliniamente, fiecare cu 12 coloane. Este important de menționat că săpăturile sunt în curs, și planul edificiului poate suferi modificări în continuare. Toate artefactele descoperite au intrat în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Sursa: Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2020Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!