Ce erau canabaele?

Canabae reprezentau așezările care se găseau în jurul castrelor și care aveau și relații de schimb cu acestea. În acest tip de așezări se stabileau meșteșugarii, negustorii și alți comercianți și oameni de afaceri care însoțeau trupele. Pe lângă aceștia se adaugă familiile și rudele soldaților, veteranilor și alți cetățeni romani sau peregrini care se află în strânsă legătură cu castrul. Delimitarea dintre canabae și vechile localități autohtone se poate observa cu ușurință. Cele mai importante canabae erau cele din preajma castrelor legiunilor, unele dintre acestea atingând rangul de municipiu și de multe ori lângă acestea se dezvoltau așezări importante. De exemplu, la Apulum s-a dezvoltat în jurul prezenței legiunii a XIII Gemina două așezări urbane, una dintre ele obținând rangul de municipiu iar cealaltă obținând rangul de colonie. Comandantul își exercita autoritatea direct de cele mai multe ori. Unii istorici sunt de părere că este greșit atunci când se afirmă faptul că așezările de tip canabae din jurul castrelor sunt considerate civile. Acești istorici consideră că doar așezările cu caracter cvasiurban din jurul castrelor legiunilor puteau să intre în această categorie. Însă cei mai mulți istorici sunt de părere că nu se poate neglija prezența importantelor așezări din preajma castrelor trupelor auxiliare care îndeplineau aceleași funcții și care aveau aceeași structură ca și cele din apropierea legiunilor.


În ceea ce privește tipurile de așezări, menționăm că atât la nivelul zonei urbane cât și la nivelul zonei rurale existau mai multe tipuri diferite. Pentru villae rusticae, amintim că, după cucerirea Daciei, coloniștii care veneau din alte părți ale provinciei sau care veneau din rândul veteranilor s-au instalat și în mediul rural pe parcele de pământ obținute de la stat. Aceste tipuri de așezări erau situate în apropierea drumurilor comerciale și a conglomerațiilor urbane. Aceștia și-au ridicat construcții pe aceste parcele de pământ, iar odată cu trecerea timpului au devenit adevărate gospodării. Erau locuite permanent iar în jurul lor se găseau o serie de anexe. Numărul villae-lor rusticae din Dacia se ridică până la 100, iar cert, vorbim despre 25-30 de asemenea așezări. Merită menționate cele descoperite la Deva, Sântămarie Orlea, Apahida, Aiud, etc. În Dacia, alături de villae-le rustice au fost atestați pe cale epigrafică și pagi (pagus) și vicii (vicus). Amândouă aveau caracter agricol-pastoral.

Textul complet in editia Istorie Veche premium din aprilie 2022.

 



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!