Așezările atestate din Provincia Dacia romană

libris.ro

În timpul lui Traian a existat un singur oraș care a fost creat de la început ca și colonie și anume Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. În timpul lui Hadrian numărul acestora s-a ridicat la trei, iar în timpul lui Marcus Aurelius numărul a crescut la cinci sau șase, nu în ultimul rând amintind-ul pe Septimiu Sever când numărul ajunge până la doisprezece. Este de la sine înțeles faptul că ulterior numărul acestor așezări urbane a crescut datorită ridicării unor municipii la rangul de colonie. Coloniile se bucurau de toate drepturile juridice și erau locuite de cetățeni romani. Unele colonii erau privilegiate și primeam dreptul italic, care le scutea de la plata impozitului pentru pământ sau de la plata impozitelor personale.


Exceptând orașul Ulpia Traiana toate celelalte au avut la un moment dat statutul de municipiu. Pe lângă cele pe care le-am enumerat anterior, în Dacia au existat și municipii care nu au ajuns să fie colonii, de exemplu Tibiscum, Apulum, Ampelum, etc. Asemenea localităților rurale care aveau posibilitatea de a obține statutul de municipiu și municipiile puteau să avanseze și să își depășească și ele condiția obținând rangul de colonie. Municipiile reprezentau orașe cu mai puține drepturi decât coloniile. În municipii locuiau pe lângă cetățenii romani și mulți peregrini. Din punct de vedere juridic, statutul locuitorilor era unul intermediar, între cel al coloniștilor și cel al peregrinilor.

Foto: Forul lui Traian – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – sursa Sarmizegetusa. Începuturile Daciei romane

Textul complet in editia Istorie Veche premium din aprilie 2022.

 



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!