Dupa caderea Romanovilor. Elita rusa in exil la Paris

libris.ro

Titlu disponibil la precomanda cu livrare incepand cu 22 noiembrie.


La Belle Epoque a facut din Paris centrul lumii. Si, ca un magnet, a atras doua categorii privilegiate de rusi: membri ai bogatei familii imperiale si artisti talentati. Romanovii erau celebri pentru usurinta cu care cheltuiau sume imense pe proprietati si pe distractii. Artistii au deschis in Paris noi orizonturi, au dominat uneori paginile ziarelor – fiind adulati sau criticati – si au devenit personalitati recunoscute ale celei mai vibrante capitale artistice a lumii. 

Revolutia bolsevica a schimbat insa totul. Vechea si bogata elita rusa s-a prabusit ca un meteorit. Nobilii care au reusit sa fuga din tara cuprinsa de haos si razboi civil s-au vazut – in capitala Frantei – pe cea mai de jos treapta a societatii: erau niste exilati de care nimeni nu avea nevoie. Dupa ce au vandut obiectele de valoare pe care reusisera sa le ia cu ei din Rusia, au fost nevoiti sa-si castige existenta ca muncitori si soferi de taxi. Macinati de saracie si depresie, multi si-au inecat amarul in bautura sau au ales calea sinuciderii. 

Au fost si rusi care au cunoscut succesul: Marc Chagall a devenit un artist plastic renumit, iar scriitorul Ivan Bunin a primit, in 1933, Premiul Nobel pentru Literatura. 

Helen Rappaport a cercetat destinele rusilor aflati in exil la Paris si a scris o tulburatoare carte despre mania grandorii, despre marire si decadere, speranta si supravietuire, extaz si tragedie. 

„O captivanta biografie de grup… Rappaport este o maestra a detaliilor relevante.” The Washington Post 

„Amuzanta si pe alocuri sfasietoare… Rappaport, un istoric prolific si un foarte apreciat expert in istoria dinastiei Romanov, dezvaluie un Paris in care rusii au jucat de mult timp un rol proeminent.” The Wall Street Journal 

„Rappaport prezinta portrete desavarsite ale acestor refugiati… Autoarea nu doar ca ne ofera o incantatoare imagine detaliata a Orasului Luminilor, ci si umple parcurile, cafenelele si bulevardele acestuia cu o distributie uimitoare de personaje.” Christian Science Monitor 

Alte carti aparute la Editura Corint:

Supraviețuitorul. Mărturia zguduitoare a unui deținut din lagărele naziste

Povestea Vienei, ediția a II-a

Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării

Sursa: librex.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!