Lipsa cartilor de istorie adevarata a Romaniei, mai exact a cartilor in care adevarul istoric sa nu fi fost ocolit sau distorsionat pentru a se conforma ideologiei comuniste, a facut ca substantialul volum al lui Keith Hitchins despre afirmarea natiunii romane moderne sa fie foarte bine primit de publicul romanesc inca din 1997, cind a aparut prima editie in limba romana. De atunci, Romania. 1866-1947 a devenit o lucrare clasica. Studiul lui Keith Hitchins le ofera romanilor o perspectiva exterioara in sensul bun al cuvintului – adica nepartinitoare, realista si integrativa – asupra istoriei lor nationale. In ochii specialistului american, constituirea Romaniei moderne este un proces clasic, urmind indeaproape etapele de formare ale tuturor celorlalte state nationale din Europa.
Hitchins prezinta cronologic acest proces, prin evenimentele sale politice capitale: Independenta, domnia regelui Carol, Primul Razboi Mondial, Romania Mare, al Doilea Razboi Mondial. Tendintele generale in evolutia economica si sociala, ca si modificarile perceptiei de sine a romanilor sunt analizate in afara strictelor departajari cronologice de mai sus. Ultimul capitol al cartii trateaza scurta perioada august 1944-1947, in care, sub puterea comunista, statul roman modern a fost pur si simplu dezintegrat.
Traducere din limba engleza de George G. Potra, Delia Razdolescu.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris