Geto-dacii și vecinii lor

La sfârșitul primei epoci a fierului, din marele neam al tracilor, în spațiul nord-balcanic, s-a individualizat un grup de populații distincte. Denumiți „geți”, în izvoarele grecești timpurii și „daci”, în cele latine, mai târzii, aceștia au dezvoltat o civilizație originală, care s-a evidențiat, în perioada secolelor IV a.Chr. – I p.Chr., ca principal factor cultural în zonă. Geneza civilizației dacice clasice a fost influențată de neamurile cu care aceștia au intrat în contact nemijlocit, respectiv celții, sciții, grecii dar și regatele tracice din sud.


Permanentele contacte cu lumea greco-romană cu care geto-dacii au interacționat economic și politic, au contribuit decisiv la cristalizarea expresiei clasice a civilizației geto-dacice. Autorii antici menționează o serie de triburi a căror tendință de consolidare a autorității a culminat cu reunirea într-o construcție politică și militară sub autoritatea lui Burebista (cca. 82-44 a.Chr), „bărbat get”, ce a reprezentat un important pol de putere în zonă. Apogeul rolului politic jucat de daci a fost atins în timpul regelui Decebal. Este ultimul dinast independent, al cărui regat a fost integrat în Imperiu în urma a două grele războaie, din anii 101-102, 105-106 p.Chr. Această confruntare a pus față în față doi strategi de excepție ai Antichității, Decebal și Marcus Ulpius Traianus, marcând profund mentalitatea contemporanilor, povestea confruntării fiind imortalizată prin intermediul unui monument public emblematic pentru arta universală – Columna lui Traian de la Roma.

Sursa: MNIR


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!