La porțile Imperiului

Organizați în puternice uniuni de triburi, semințiile de dacii liberi de la frontierele de nord și de răsărit ale provinciei Dacia, domină, din punct de vedere economic, politic și militar, zona rămasă în afara frontierelor imperiale. Relațiile lor cu romanii sunt fluctuante, de la calitatea de aliați până la numeroase conflicte sau expediții de jaf, atrași de mirajul și bogațiile lumii romane. Astfel, pentru granița nordică se constată un contact direct, generator al unui facies cultural specific, între triburile de daci liberi și vandali, un neam germanic în migrație; pentru frontierele de răsărit, neamul carpilor și cel al costobocilor se individualizează ca orizont cultural distinct dar și ca actor activ, aliat sau inamic, în relație cu Imperiul Roman, cu sarmații și cu goții.


Daci și germanici la nordul Imperiului

La sfârșitul secolului I p.Chr. se constată un contact direct al dacilor din nordul viitoarei provincii cu neamul germanic al vandalilor. În urma transformărilor generate de războaiele marcomanice, prezența triburilor germanice, descrisă arheologic prin “cultura Przeworsk”, poate indica o strămutare intensivă de populație germanică. Conviețuirea cu vandalii a crescut numărul de așezări umane, a modificat tabloul etnic al regiunii și probabil că a produs transformări sociale, greu de distins doar pe baza surselor arheologice. S-a format un mediu cultural barbar, cu elemente preluate de la dacii liberi și populațiile germanice și cu permanente contacte cu lumea romană, care a dăinuit până la începutul secolului al V-lea. p. Chr. Interacțiunea dintre aceste culturi materiale „barbare” a fost caracterizată, de asemenea, și de un intens proces de romanizare.

Sursa: MNIR – La portile imperiului


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!