A fost Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 la Zalău

cartepedia.ro

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a continuat să promoveze interesul pentru cercetare și știință prin intermediul proiectului „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi! Ediția a II-a”, cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, care a avut loc în 29 septembrie 2023. În cadrul acestui proiect, tineri elevi de liceu au avut oportunitatea de a intra în universul cercetării, sub îndrumarea specialiștilor din domeniile istoriei, arheologiei, etnografiei și restaurării.


 Un proiect aflat la cea de a II-a ediție

În 2022, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a lansat prima provocare tinerilor zălăuani, într-un proiect de testare a interesului pentru cercetare. Proiectul pilot a însemnat colaborarea cu trei licee din Zalău –  Colegiul Național Silvania, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” și Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, din rândul cărora s-au format trei echipaje de liceeni care au făcut o cercetare de o lună de zile în domeniile arheologie, etnografie și istorie. Rezultatele cercetării lor au fost prezentate în fața publicului cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022.

Pentru că ideea a prins atât în rândul liceenilor, cât și în cadrul specialiștilor muzeului, s-a decis continuarea proiectului, de data aceasta pe bază de voluntariat. Astfel că am ajuns să dublăm numărul liceelor implicate, alăturându-ni-se și Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic ”Voievodul Gelu” și Liceul de Artă ”Ioan Sima”. Am crescut și numărul de echipaje, introducând un nou domeniu –  restaurarea, iar numărul de elevi implicați într-un echipaj a fost mărit, între trei și cinci membri.  În plus, perioada de cercetare pe fiecare domeniu a fost mult mai mare, lucrul în teren sau în laborator începând încă din primăvara anului 2023.

Arheologie: Broșura ca instrument de popularizare a patrimoniului

Echipajul de arheologie l-a avut ca mentor pe colegul nostru, dr. Dan Deac. Din echipaj au făcut parte: Adriana Băguț – Liceul de Artă ”Ioan Sima”, Cătălina Bîrsan – Colegiul Național Silvania, Matei Zaharia –  Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” și Sofia Săbădâș – Colegiul Național Silvania. Tinerii cercetători au experimentat efectiv viața de arheolog, participând la săpături pe mai multe șantiere arheologice derulate de către specialiștii muzeului în timpul anului, în siturile de la Stârciu, Ortelec, Șimleu Silvaniei sau Romita. La final, au decis să scrie o broșură: ”Destine ale oamenilor din Porolissum”, care cuprinde patru povești inscripționate pe monumente din piatră aflate în lapidarul muzeului. Adriana Băguț și Cătălina Bîrsan au scris textele, Sofia Săbădâș a realizat grafica, în vreme ce Matei Zaharia a documentat fotografic monumentele. Rezultatul muncii lor este primul instrument de promovare a patrimoniului muzeului realizat de nespecialiști. Broșura a fost tipărită și prezentată publicului cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni în 29 septembrie 2023, la sala Transilvania din Zalău.

Etnografie: ”Flore mândră di pă tău/ Io-s fată di pă Barcău”

Echipajul de etnografie a fost coordonat de către colega noastră etnografă Olimpia Mureșan și le-a avut ca membre pe: Denisa Gudea –  Colegiul Național Silvania, Lorena Chiorean –  Liceul de Artă ”Ioan Sima” și Ariana Botiș –  Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”. Tinerele au fost în cercetare pe Valea Barcăului, o bogată zonă etnografică din Sălaj, au stat de vorbă cu oameni de acolo, au luat interviuri și au documentat mai multe aspecte ale vieții locale. În cadrul evenimentului din 29 septembrie, echipajul s-a axat pe prezentarea costumelor populare de fată fecioară și de mireasă de pe Valea Barcăului.   Pentru că sunt foarte talentate și la cântat, prezentarea lor a fost condimentată cu momente de interpretare muzicală.

Istorie: Vacanțele de vară (1968-1973)

Mentorul echipajului de cercetare de la secțiunea de istorie a fost Andrei Herța. El a avut în îndrumare cinci proaspăt liceeni: Bogdan Mureșan – Colegiul Național Silvania, Iedida Rus – Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, Naomi  Stroia –  Colegiul Național Silvania, Raisa Sabou – Colegiul Național Silvania și Răzvan Alba – Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”. Ei au ales să cerceteze vacanțele de vară ale copiilor din perioada 1968-1973. Pentru acest lucru au făcut documentare, au cercetat reviste dedicate copiilor și publicate în perioada respectivă și au selectat cele mai interesante activități reflectate în epocă.

Restaurare: Documentar despre restaurarea ceramică

Anca Elekes este restaurator. De cele mai multe ori o găsim în laboratorul de restaurare printre piese vechi de mii de ani cărora încearcă să le confere o nouă viață. Din cioburi acoperite cu pământ, venite de pe șantiere arheologice  în cutii etichetate, reușește, ca într-un veritabil puzzle, să pună fiecare bucățică la locul ei și să reconstituie piese de inestimabilă valoare pentru istoria locală.

Restaurarea pieselor scoase din pământ după mii de ani este superputerea Ancăi. Pentru a-și împărtăși experiența și cunoștințele acumulate, a provocat trei liceeni din Zalău să pătrundă în tainele acestei științe: Antonia Romina Strîmbu – Colegiul Național Silvania, Gabriel Zaharia – Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” și Silvia Popan – Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu”. Împreună au parcurs toate etapele restaurării vaselor ceramice, de la cioburi la exponatul de muzeu, petrecând mult timp în laborator și nu numai. Produsul lor final a fost un documentar interesant, atractiv, care poate fi folosit ca material didactic și în alte proiecte educaționale.

Prezentări în fața publicului

Pentru că am avut parte de patru echipaje de tineri cercetători care au muncit mult pentru proiectele pe care și le-au asumat, ni s-a părut firesc să le pregătim un eveniment pe măsură pentru prezentarea rezultatelor cercetării lor. Astfel că, în 29 septembrie 2023, am rezervat frumoasa sală Transilvania din Zalău și le-am invitat colegii  de liceu pentru a-i susține. În fața a aproape 250 de tineri de la cele șase licee partenere, însoțiți de diriginți și directori care au dorit să-și arate susținerea față de preocupările extrașcolare ale elevilor lor, cei 15 voluntari într-ale cercetării și-au prezentat rezultatele. O experiență interesantă atât pentru ei, care au primit recunoașterea muncii de peste an, dar și pentru noi, care i-am îndrumat și le-am stimulat creativitatea. Nu putem decât să ne dorim ca dintre cei implicați să avem, peste ani, posibili colegi sau că, măcar, le-am deschis apetitul pentru domeniul cercetării.

Le mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru susținerea în derularea proiectului și sperăm să continuăm colaborarea și în edițiile viitoare.

Context

Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene și a fost apreciată de public, încă de la prima ediție în anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor, vizitatorii luând parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri.

Călătoria în lumea științei a fost ghidată de către cei mai prietenoși cercetători din țară, care au pregătit pentru public experimente inedite, prezentări ale celor mai inovative proiecte, demonstrații uluitoare, workshop-uri interactive și dezbateri interesante pe teme științifice. Concursurile și surprizele vor condimenta atmosfera evenimentelor din București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brăila, Bumbești-Jiu, Buzău, Călărași, Câmpia Turzii, Constanța, Deva, Făgăraș, Galați, Hunedoara, Mediaș, Oradea, Petrila, Piatra Neamț, Ploiești, Suceava, Târgoviște, Târgu Neamț, Târgu Jiu, Timișoara, Titu, Tulcea și Zalău.

„Curiozitate, pasiune, creativitate, determinare, perseverență și lista poate continua… Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile celor care vor sărbători împreună magia științei pe 29 Septembrie, cercetători și vizitatori deopotrivă. Edițiile de succes din anii trecuți ne întăresc tot mai mult convingerea că evenimentul facilitează într-un mod aparte expunerea publică a cercetătorilor și a rezultatelor muncii lor, făcând posibilă interacțiunea directă între mediul de cercetare și publicul larg. Fie că vorbim despre cercetători renumiți, de tineri interesați de o carieră în cercetare sau, pur și simplu, de oameni curioși, experiența participării la Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi unică pentru fiecare dintre cei care vor trece pragul evenimentului”, au transmis organizatorii evenimentului.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 s-a organizat în 26 țări, iar peste 400 orașe din Europa, și nu numai, au fost gazda evenimentului ce și-a propus să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.  

Sursa: muzeuzalau.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!