Cum era răcit vinul de către legiunile romane de la Dunăre?


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.




carturesti.ro

Arheologul șef Piotr Dyczek, profesor la Centrul de Cercetare a Antichităților din Sud-Est de la Universitatea din Varșovia, a anunțat că au descoperit un nou frigider antic cu răcire suplimentară la un sit de excavare lângă orașul Svishtov (de-a lungul Dunării), conform unui raport din Science – o sursă de știri științifice gestionată de Agenția Poloneză de Presă.

Tabăra Novae se află în nordul Bulgariei, de-a lungul Dunării, în apropierea orașului Svishtov. Probabil a fost fondată în jurul jumătății secolului I d.Hr. Această locație este asociată cu Prima Legiune Italiană, prezența sa fiind atestată în anii ’30 ai secolului V d.Hr. În cadrul taberei, care acoperă 17,99 hectare, au fost descoperite clădiri monumentale, cea mai importantă dintre acestea fiind sediul taberei (principia), deși spitalul legionar (valetudinarium) și băile (thermae legionis) sunt la fel de impresionante.

La vest de tabără se afla o așezare (canabae), iar în sud și est se afla o necropolă. În perioada târzie a antichității, fortificațiile de la Novae au fost consolidate, iar o zonă suplimentară (așa-numitul anex) a fost atașată taberei pe partea estică, acoperind o suprafață de aproximativ 8 hectare. La acea vreme, atât soldații cât și civilii trăiau în interiorul zidurilor. Urmele celei mai recente activități romane provin de la sfârșitul secolului al VI-lea.

Un recipient de depozitare a alimentelor construit de romani, care a servit drept frigider primitiv pentru soldații călători, a fost descoperit recent în Bulgaria. – sursa foto: Arkeonews

Surse alternative: Arkeonews, Facultatea de Arheologie a Universitatii din Varsovia – EN, PL


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!