Akrotiri, Santorini – Orașul din Epoca Bronzului Păstrat în Cenușa Vulcanică

Akrotiri, un oraș în vârstă de 3.600 de ani situat pe insula Santorini, este o capsulă de timp remarcabilă. Înghețat în splendoarea sa din Epoca Bronzului, acest oraș servește drept o sursă inestimabilă de cunoștințe pentru arheologii contemporani, aruncând lumină asupra vieților misterioase ale locuitorilor săi.


Aflat pe insula grecească, cunoscută atunci sub numele de Thira, după conducătorul mitic Theras, acest oraș antic a fost o parte integrantă a civilizației minoice, care a prosperat atât pe Santorini, cât și pe insula învecinată Cretei.

Cu toate acestea, soarta orașului Akrotiri s-a schimbat dramatic în 1650 î.Hr., când o erupție vulcanică colosală a îngropat orașul sub straturi de cenușă. Această erupție a fost atât de cataclismică încât a distrus toată viața de pe insulă și a șters de pe fața pământului un oraș-stat întreg.

Akrotiri – sit-ul cercetat in 2020 – sursa X(fost Twitter)/Kasperky – care a finantat campania de sapaturi – via Greekreporter

Norul de cenușă generat de erupție a circulat în jurul Pământului timp de doi ani, cauzând o perioadă de răcire globală. Orașul, cu clădirile sale elegante cu trei și patru etaje, decorate cu pietre colorate și arta publică excepțională, inclusiv fresce, zăcea ascuns sub cenușă – o minune păstrată așteptând să fie redescoperită.

Această păstrare remarcabilă pune în scenă întrebarea tentantă: a fost Santorini legendarul Atlantis, orașul de o frumusețe extraordinară care a sfârșit sub apă?

Platon, cunoscutul filosof grec antic, a descris Atlantis în operele sale „Timaeus” și „Critias”. A povestit despre o insulă odată mare și puternică militar, a cărei populație a devenit tot mai arogantă și autocomplăcută. Aroganța lor a înfuriat zeii, care au pedepsit orașul facându-l să se scufunde sub valurile Mării Egee.

Fresce reconstituite piesa cu piesa la Akrotiri – Sursa Twitter(X)/Kaspersky via Greekreporter

În relatarea lui Platon, Atlantis a lansat chiar un atac naval asupra Atenei, dar atenienii s-au apărat cu succes. Totuși, prăbușirea națiunii insulare a fost pecetluită, deoarece zeii i-au pedepsit pentru aroganța lor, cauzându-i să se scufunde sub valurile Mării Egee.

Descoperiri recente și un documentar difuzat pe canalul Discovery sugerează că orașul pierdut Atlantis ar putea într-adevăr să fi fost Santorini.

Akrotiri a fost atât de bine îngropat sub cenușa vulcanică încât frescele sale fine și multe alte opere de artă și obiecte au fost păstrate impecabil, similar cu soarta Pompeii, aflată în apropierea Vezuviului din Italia.

Erupția vulcanică nu numai că a închis orașul în timp, ci ne-a permis să-l vedem așa cum l-au văzut ultimii săi locuitori. Cu toate acestea, înainte de erupție, un cutremur a distrus deja o mare parte a orașului preistoric.

Vezi documetarul Discovery Channel mai jos.

Mai multe detalii pe Greekreporter.com


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!