Ohrid, Albania: probabil cea mai veche așezare lacustră din Europa


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
carturesti.ro

Rezultatele datării cu radiocarbon a unor mostre din acest sit, descoperit în largul coastei micii peninsule Lin, arată că vestigiile datează din perioada 6.000 – 5.800 î.Hr.

„Din câte știm, situl lacului Lin este cel mai vechi din Europa (…) mai vechi decât cele cunoscute până în prezent în Mediterana și în regiunea alpină…

„În nordul Alpilor, cele mai vechi situri datează din jurul anului 4000 î.Hr., iar mai la sud, în lacurile alpine italiene, acestea datează din jurul anului 5000 î.Hr.”, explică arheologul Albert Hafner, director de cercetare la Universitatea din Berna, expert în locuințele lacustre neolitice europene.

Aceste sate erau formate din case construite pe piloni deasupra apei sau în zone inundate în mod regulat de creșterea nivelului apei.

De patru ani, profesorul Hafner coordonează activitatea unei echipe de arheologi albanezi și elvețieni care au efectuat săpături în apele de smarald ale lacului Ohrid, cel mai vechi lac din Europa și sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, pe care Albania îl împarte cu Macedonia de Nord.

Foto: Universitatea din Berna / unibe.ch

Fermieri preistorici

Potrivit primelor estimări, orașul de pe lacul din Balcani ar fi putut fi locuit de 200 până la 500 de persoane. Asistați de scafandri profesioniști, arheologii continuă să coboare pe rând pe fundul lacului pentru a scoate la suprafață fragmente fosilizate și bucăți de țăruși de stejar.

Analiza inelelor de creștere ale acestor trunchiuri prin metoda dendrocronologiei ar trebui să ofere „informații prețioase despre condițiile climatice și de mediu” din acea perioadă și despre viața de zi cu zi a locuitorilor orașului, explică arheologul Adrian Anastasi, care conduce echipa de cercetători albanezi.

„Stejarul este ca un ceas elvețian, foarte precis, ca un calendar”, subliniază Albert Hafner.

„Pentru a înțelege structura acestui sit paleolitic fără a-l deteriora, ne mișcăm foarte încet și foarte atent”, explică Adrian Anastasi. Vegetația abundentă nu ușurează deloc munca.

„Construirea satului pe piloți a fost o sarcină complexă și este important să înțelegem de ce acești oameni au ales acest tip de arhitectură”, adaugă el. Deocamdată, se presupune că agricultura și creșterea vitelor erau principalele activități ale acestor săteni.

„Am găsit diverse semințe, plante și, de asemenea, oase de animale sălbatice și domestice”, spune Ilir Gjepali, profesorul albanez de arheologie responsabil cu efectuarea unei prime selecții a materialelor scoase la suprafață.

Foto: Universitatea din Berna / unibe.ch

Primii oameni sedentari din Europa?

Fiecare coborâre pe fundul lacului oferă informații valoroase pentru reconstituirea arhitecturii locuințelor sau a organizării vieții sătenilor, care ar fi putut fi printre primii sedentari de pe continentul european, potrivit lui Adrian Anastasi.

După o scufundare de două ore, Kristi Anastasi, cercetător albanez în arheologie subacvatică, a găsit o cantitate mare de material arheologic, ceramică și fragmente de unelte din silex la o adâncime de patru metri. Probele sunt trimise în mod regulat la laboratoarele universitare din Berna pentru analiză.

Arheologii au mai descoperit că orașul a fost probabil fortificat. Aceștia estimează că aproximativ 100.000 de țăruși au fost înfipți pe fundul lacului de lângă Lin, „o adevărată comoară pentru cercetare”, spune Hafner, adăugând că cercetările asupra sitului ar putea dura încă aproximativ douăzeci de ani.

„Pentru a se proteja astfel, au fost nevoiți să taie o pădure”, spune el. De cine să se protejeze? Este dificil pentru arheologi să aibă un răspuns în acest moment. „Acestea sunt situri preistorice cheie care prezintă interes nu doar pentru regiune, ci pentru întreaga Europă de sud-vest”, spune arheologul.

 

Sursa: https://www.rfi.ro/stiinta-158677-ohrid-albania-probabil-veche-asezare-lacustra-europa


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!