Dacii în armata romană

De la bun început se cuvine precizat că acest subiect este unul sensibil în istoriografia românească, de vreme ce rămîne indisolubil legat de problema continuităţii şi de pasiunile naţionaliste ale istoricilor despărţiţi de frontiere sau de tradiţii diferite. Cum însă de cîteva decenii izvoarele epigrafice au adus, pentru acest aspect ca pentru atîtea altele, informaţii nebănuit de bogate, chestiunea poate fi acum abordată cu mai puţină patimă şi cu mai multă atenţie pentru date, înţelese cu ajutorul paralelelor de pe cuprinsul Imperiului Roman. Nu numai inscripţiile sporesc constant, dar mai cu seamă două categorii de documente care au devenit centrale pentru tema aleasă, crescînd exponenţial mărturiile despre soldaţii daci în armata romană: pe de o parte, diplomele militare, cu singurul regret că în aproape toate cazurile contextul lor arheologic rămîne necunoscut – ele fiind „descoperite” cu detectoare de metal; pe de alta, ostraca din Deşertul Oriental din Egipt, deopotrivă în greacă şi latină, datînd din vremea lui Traian şi a sucesorilor săi.


Deşi numele dacice continuă să rămînă extrem de rare în provincia Dacia, putem recunoaşte acum între 10 şi 15 asemenea exemple, cele mai multe însă în context militar. Este desigur infim faţă de restul numelor atestate în provincia creată prin voinţa lui Traian; trebuie însă repetat că situaţia se datorează şi cunoaşterii insuficiente a celei mai mari părţi a teritoriului Daciei romane, inclusiv pentru sectorul militar, inegal explorat. O altă particularitate invită la prudenţă şi la cuvenita nuanţare: populaţii dacice trăiau – uneori amestecate cu alte neamuri, mai ales tracice – pe tot cuprinsul Moesiei Inferioare şi în partea de nord-est a Moesiei Superioare, cum o dovedeşte onomastica.

Fragment din „Dacii în armata romană”, autor: Dan Dana Centrul Naţional pentru Cercetare Știinţifică, Lyon
Articolul a aparut in buletinul Limes Romania, nr 10, in 2021.

Foto: Adam Bülow-Jacobsen – The Ostraka from Umm Balad


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!