Armata Daciei

carturesti.ro

După reorganizarea provinciilor realizată de Hadrian şi după naşterea Daciei Porolissensis, fiecare dintre cele trei provincii aveau propria armată, institutionalizată sub forma unui exercitus, atestate pe legenda monedelor din timpul lui Hadrian. Cea mai consistentă sursă pentru registrele armatelor provinciale din Dacia rămân diplomele militare, descoperite în număr foarte mare în ultima perioadă.

Remarcabil pentru întreaga armată a provinciilor dacice, dar mai ales pentru cea a Daciei Porolissensis, este procentajul semnificativ al trupelor de cavalerie şi mixte. Aceasta vine să confirme atât caracterul puternic militarizat al graniței nord-dunărene, cât şi o strategie de răspuns rapid și control al zonei în fața amenințărilor din jurul provinciei.

Trupele sunt aduse în principal din provinciile vecine, însă aria de recrutare şi specificul etnic al acestora variază destul de mult, deşi, din secolul al II-lea se poate presupune că recrutarea locală sau cel mult regională prima în fața celei pe criterii de origine. În orice caz, în Dacia avem trupe recrutate din toate zonele Imperiului Roman: călăreții din Occident vin din triburile de gali, britoni, hispanici, batavi sau locuitori ai Alpilor şi Dunării Superioare. Zona Illyricum sau a Balcanilor este prezentă atât prin trupe de cavalerie din panonici, cât şi dintre cei denumiți generic illyri, dar mai ales din traci, cunoscuți călăreți și arcași. Alături de aceștia, vin şi trupe din zona insulelor grecești sau Cipru.

Orientul contribuie cu militari în armata Daciei în două rânduri. Inițial, trupe de arcași și călăreți dintre iturei, commageni sau alții din zona Levantului, iar ulterior, la începutul domniei lui Hadrian, cu acei vestiți arcaşi palmyreni, foarte utili în apărarea provinciei, amplasați, după stabilizare în cel puțin două puncte cruciale ale limes-ului: Tibiscum şi Porolissum.

Situația trupelor din Africa e oarecum similară. Initial vin trupe auxiliare regulate, recrutate din Africa şi Numidia, iar ulterior vin remarcabilii mauri sub forma unor vexilații, care se vor stabiliza în formă de numeri. Cel puţin patru astfel de trupe vor râmane, în locuri importante din provincie (Tibiscum, Micia, Sutor).

Vezi sursa mai jos.

Harta Daciei Romane – sursa: Frontierele romane ale Daciei
Realizatori:BREEZE, David J (autor),MARCU, Felix (autor),CUPCEA, George (autor)
Anul publicației: 2021
Publicată de: Comisia Națională Limes


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!