Voievodatul lui Menumorut in lumina cercetarilor recente

cartepedia.ro

Regiunea străbătută de cele trei Crişuri situată în România şi Ungaria s-a aflat sub dominația avarilor în secolele VI-VIII. În partea românească a Crişanci, urmele avarilor sunt reprezentate de mormintele cu piese de harnaşament, schelete de cai, arme şi echipament militar de la Cauas, Dindeşti, Sacuieni, Socodor, Valea lui Mihai.


Prin Crişana trecea unul dintre drumurile sării care porneau din Transilvania. Informațiile mai târzii din secolele XI-XV arată că sarea extrasă din ocnele transilvănene era transportată pe Someș, precum şi pe un drum terestru care ajungea la Sălacea (jud. Bihor). Numele localității provine din cuvântul maghiar care inseamnă „sare”. Cu excepția celui de la Socodor, celelalte morminte avare menționate mai sus se află în apropiere de Salacen. Este evident ca prezența avarilor în zonă a fost direct legată de necesitatea controlului asupra traficului de sare.

Populația sedentară din Crişana din secolele VII-IX este reprezentată de aşezări precum cele de la Biharea, Lazuri, Culciu Mare, Ghenci. De asemenea, sunt semnificative unele descoperiri precum cerceii de tip stelat de la Sicula şi Lazuri, sau brázdarele de plug de la Lazuri şi Ghenci Prezenta intr-o zonă atât de restrânsă a doua brázdare de plug este demna de remarcat, deoarece fierul era scump, iar obiectele de fier (arme şi unelte) erau acumulate in secolele VIII-IX ca insemne de prestigiu.

Monumentul Voievozilor Glad, Gelu și Menumorut


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!