Revenirea stăpânirii romane la nordul Dunării de Jos

carturesti.ro

„Descoperiri arheologice mai vechi şi mai noi, confirmând izvoarele scrise, arată că în prima jumătate a secolului al IV-lea Imperiul roman reocupă unele din teritoriile de la nordul Dunării ce fuseseră părăsite în timpul retragerii aureliene. Acum sunt refăcute şi întărite unele fortificații romane de pe malul stâng al Dunării şi de asemenea este ridicat valul de pămînt cunoscut sub numele de „Brazda lui Novac”. Ansamblul tuturor acestor construcții vin să confirme noua concepție defensivă a imperiului în veacul al IV-lea, și anume tactica de apărare în adâncime.

Sectoral dunărean de la confluența cu Siretul şi pană la vărsare a fost supus aceloraşi activități susținute de refacere a fortificațiilor. Acestea s-au desfăşurat atît pe malul drept (Dinogeția, Noviodunum etc.), cat și pe malul sting al fluviului unde, peste ruinele vechilor castre sau castele, apar turnuri de pază. Informațiile pe care le avem nu ne permit să facem prea multe precizări cu privire la caracterul şi amploarea construcțiilor romane de pe malul stang al Dunării. Totuși, descoperirea acelui turn poligonal din prima jumătate a secolului al IV-lea de la Barboși ne oferă o dovadă sigură că romanii au ridicat şi aici astfel de fortificații. Construcţia de la Barboși nu reprezenta o fortificație solidă, cu o garnizoană puternică, ce trebuia să reziste eventualilor atacatori, ci doar un punct de observație care avea menirea de a alerta unitățile de la frontieră, inclusiv flota de pe Dunăre, în caz de primejdie.”

Fragment din „IonitaIon, Din Istoria Si Civilizatia Dacilor LiberiDacii Din Spatiul EstCarpatic În Secolele IIIV E. N.”

Brazda lui Novac – linia punctata verde – sursa Wikimedia


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!