Recomandare carte de istorie – Printul Barbu Al. Stirbey

carturesti.ro
Printul Barbu Alexandru Stirbey este o personalitate strans legata de istoria noastra. Lucrarea aceasta oglindeste pe baza de documente, etapele biografice ale printului, descendent dupa bunica din neamul Brancovenilor si nepot dinspre tata al domnitorului Tarii Romanesti, Barbu Dimitrie Stirbey. Dupa cum se stie, domnitorul Cuza abolise rangurile boieresti, dar Stirbey, prin actiunile sale, a ramas un print in bunul sens al cuvantului, angrenat puternic in viata tarii.
 
Constantin Constantinescu, autorul lucrarii, paralel cu viata plina uneori de peripetii a printului Stirbey, descrie si principalele etape ale activitatii sale politice ca sfetnic principal al regelui Ferdinand. A fost un prieten devotat al tronului, atat pana la moartea regelui survenita la 1927, cat si in timpul domniei lui Mihai I (1927-1930 si 1940-1947). A fost un colaborator apropiat al lui Iuliu Maniu. Desi au sustinut monarhia, au fost adversari ai regelui Carol al II-lea (1930-1940). Cartea este impartita in 21 de capitole care se lectureaza usor, ca un roman politist, unde istoria familiei se imbina cu cea nationala si chiar cu cea mondiala. Sunt descrise amanuntit lucrarile Pacii de la Buftea, sunt amintite unele evenimente ale vietii politice dintre cele doua razboaie legate de viata si activitatea lui Stirbey, precum si actiunile sale diplomatice de la Cairo si Moscova ca emisar al lui Iuliu Maniu si ca mijlocitor al incheierii armistitiului cu Aliatii. A semnat cu durere Armistitiul de la Moscova. Lucrarea cuprinde multe detalii si alte probleme mai putin cunoscute din viata si activitatea printului, pe care cititorul le va descoperi acum, in anul in care se implinesc 150 de ani de la nasterea sa. Barbu Stirbey ramane o figura luminoasa in galeria marilor patrioti romani, dar mult prea lasata in anonimat. – Prof. univ. dr. Nicolae Ciachir


Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!