Grup sculptural roman din secolul al III-lea-al IV-lea d.Hr, Felix Romuliana, Gamzigrad, Serbia de astazi

olfactiv.ro

Un fragment dintr-un grup sculptural roman din secolul al III-lea-al IV-lea d.Hr., reprezentând un câine care urmărește un mistreț sălbatic, a fost descoperit în ruinele palatului imperial de la complexul Gamzigrad – Felix Romuliana, în apropierea orașului Zaječar din estul Serbiei.


Acest fragment face parte dintr-o compoziție mai amplă, probabil reprezentând zeița Diana, protectoarea vânătorii și a mediului rural, sau călărețul trac, un cult care îmbină elemente din tradițiile religioase și mitologice helenistice și paleobalcanice. Mistrețul este sculptat cu pricepere, având corpul acoperit cu blană ondulată și o creastă pe spatele gâtului.

Câinele prinde în ghearele sale piciorul din spate al mistrețului, iar dacă privești atent, vei vedea vârful suliței care pătrunde prin coapsa mistrețului, deasupra piciorului prins de câine.
Se află în colecția Muzeului din Zaječar.

Felix Romuliana este unul dintre cele mai bine conservate monumente antice din Serbia. A fost reședința împăratului Galerius și un complex fortificat format din palate, temple dedicate mai multor zei din pantheonul roman, bazilici, băi termale și alte clădiri publice și militare. A fost construit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea d.Hr. în locul de naștere al împăratului și a primit numele după mama împăratului, Romula.

Fiind o reședință imperială, clădirile complexului erau decorate cu lux.
Podelele palatului, situat în partea de nord-vest a complexului, erau acoperite cu mozaicuri, în timp ce pereții erau decorati cu picturi murale și acoperiți cu plăci de marmură și reliefuri, iar în multe clădiri se aflau sculpturi ale împăratului și ale zeilor romani. Palatul avea un sistem de încălzire prin pardoseală. În Felix Romuliana s-au efectuat mai multe excavări arheologice, care au scos la iveală numeroase artefacte interesante și valoroase, cum ar fi bijuterii antice, arme, obiecte de uz cotidian și resturi de opere de artă menționate mai sus. Deosebit de valoroase sunt fragmentele de statui ale împăratului Galerius sculptate în porfiră purpurie, exploatată doar în carierele din Egipt și folosită exclusiv de împărații romani pentru portretele și statuile imperiale.

În partea de est a palatului se afla un mic templu dedicat zeiței Cybele, iar în partea de sud a complexului se afla un templu mare în care se practica cultul imperial.
Complexul este înconjurat de ziduri defensive solide, cu 2 porți și 20 de turnuri. Întregul sit acoperă o suprafață de aproximativ 6,5 hectare.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!